.

Obračun s nelegalnim fotografima: Inspektori će “upadati” na mature i vjenčanja?

01 Rujan 2017

Udruženje za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti Bosne i Hercegovine zajedno s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona pokrenulo je aktivnosti na suzbijanju pojave nelegalnih fotografa.

Kako je za Faktor potvrdio Hajrudin Mahmutović, predsjednik Udruženja, proteklog tjedna održali su sastanak s direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Mahmutom Jukićem te su doneseni određeni zaključci.

Uprava za inspekcijske poslove će svim matičnim uredima poslati obavijest kako bi ih upoznali o pojavi nelegalnih fotografa koji se angažiraju za vjenčanja, a od njih također očekujemo da daju doprinos u spriječavanju ove pojave. Upozorit ćemo i sve školske ustanove da se prilikom organizacije maturskih večeri moraju angažirati legalni fotografi. Također, svim ugostiteljskim objektima na Unsko – sanskom kantonu uputit će se cirkularne obavijesti u smislu upozorenja da su u svojim objektima obavezni angažirati fotografe koji su legalni prilikom organizovanja svadbi i drugih događaja – kazao je Mahmutović za Faktor.

Predsjednik Udruženja ističe da se oni samo bore za svoja prava, te da je instrument u rukama inspektora i da očekuju da će ova vrsta dogovora imati efekta.

Tražimo da ti fotografi budu prijavljeni, da se skinu sa biroa ili da ne rade dva posla istovremeno, jer pola njih ima osigurana primanja, a dosta ih je i na budžetu. Imamo slučajeve gdje neki rade i po pet svadbi i za to naplaćuju, dok legalne fotografske radnje imaju jednu ili dvije svadbe u pola godine – naglašava Mahmutović.

Mahmutović na kraju zaključuje da se ovo Udruženje samo bori za prava svojih članova, ali i struke kojom se bave.

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme za usluge fotografa za vjenčanja plaća između 400 i 1.000 KM, nije ni čudo da za tim honorarnim poslom vlada toliko interesovanje.

Faktor.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa