.

O uraganima: zašto nastaju i zašto su toliko moćni?

12 Rujan 2017

Svjedočimo razornoj moći uragana koji ovih dana pogađaju jugoistok SAD-a i otočja meksičkog zaljeva. Uragan Harvey, koji je nastao 18. kolovoza i poharao saveznu državu Teksas, uzrokovao je štetu veću od 70 milijardi dolara i odnio najmanje 71 život. Zatim je stigla razorna Irma, jedan od najsnažnijih atlantskih uragana u povijesti.

Uragani najveće štete uzrokuju kada s mora pređu na kopno. Najskuplji i jedan od pet najsmrtonosnijih u povijesti SAD-a bio je Katrina koji je 2005. odnio negdje između 1.200 i 1.800 života.

Što su zapravo uragani?

Uragani su u biti olujni sustavi koji se brzo rotiraju, a karakterizira ih nizak pritisak u središtu - snažan vrtlog čija je os u središtu uragana. Zahvaćena površina obično iznosi od 150 do 1000 kilometara u promjeru, a uraganski vjetrovi dostižu brzinu između 150 pa čak do 350 kilometara na sat, a naleti vjetra mogu biti i brži.


Posebnost tropske oluje je miran središnji dio, koji se zove "oko", čiji je promjer između 8 i 25 kilometara. Kada "oko" prelazi preko nekog područja, vjetrovi se gotovo umire, što ponekad zavarava ljude i nagoni ih da povjeruju da je nepogoda prošla. Međutim, kad "oko" oluje prođe, vjetrovi počinju puhati istom jačinom kao i prije, samo iz suprotnog pravca, pošto je to oluja s vjetrovima koji imaju kružno kretanje.

Uragani se najčešće formiraju krajem ljeta (na obje hemisfere) kada su razlike u temperaturi zraka u nižim slojevima atmosfere, uz toplu površinu mora i viših hladnijih slojeva atmosfere, najveće. Vrhunac sezone uragana na sjevernoj hemisferi obično je u prvoj polovini rujna.

Početni razvoj uragana koji se stvaraju u Atlantiku nastaje tisućama kilometara daleko uz zapadne obale Afrike. Čine ga mali poremećaji u mlaznoj struji zraka koja putuje s istoka na zapad iznad afričkog kontinenta. Poremećaje, koje znanstvenici nazivaju istočnim valovima, mogu pokrenuti neznatne aktivnosti poput koraka djeteta u pustinjskom pijesku.

/M.C./


 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa