.

Epidemija ospica u regiji, trenutačna cijepljenost u BiH nije veća od 60%

18 Siječanj 2018

U posljednja tri mjeseca ponovno se javlja pitanje da li zaista roditelji trebaju cijepiti svoju djecu. Od ne cijepljenja u Srbiji je zadnja tri mjeseca oboljelo 918 osoba a preminule su dvije osobe. U Republici Hrvatskoj u posljednje tri godine tri osobe su oboljele od ospica, no nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Da li je cijepljenje potrebno i da li su roditelji uopće svjesni ne cijepljenjem svoje djece ugrožavaju njihovo zdravlje.

Postotak cijepljenja djece u BiH iz godine u godinu opada, a u narednih par godina u BiH možemo očekivati ponovnu pojavu bolesti koje su bile iskorijenjene, postotak djece iz godinu u godinu pada i već sad iznosi samo 60%

Na nedavnom sastanku u prosincu Sekcije epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo FBiH tema je je bila provođenje Programa obavezne imunizacije u Federaciji BiH, a u kontekstu aktualnog pogoršanja epidemiološke situacije u regiji i pojave oboljenja koja se mogu spriječiti cijepljenjem.

''Na osnovu podataka Federalnog i županijskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je veliki broj djece nevakciniran ili nekompletno vakciniran vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, što predstavlja veliki rizik za pojavu oboljenja protiv kojih se provodi vakcinacija, bilo kao pojedinačnih, ili u formi epidemija, što se trenutno događa u Srbiji'', kazala je Feni predsjednica Sekcije epidemiologa Federacije BiH prof. dr. Zarema Obradović. Istaknula je da se provođenju Programa obavezne imunizacije na svim razinama mora posvetiti veća pažnja, te više raditi na podizanju svijesti o značaju imunizacije i posljedicama do kojih dovodi njeno neprovođenje, a u skladu s najnovijim znanstvenim saznanjima i iskustvima ostalih zemalja.

Trenutačna cijepljenost u Središnjoj Bosni nije veća od 60%

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na kolegiju "Promocija zdravlja" tema cijepljenja svakodnevna je u radu sa studentima i budućim liječnicima. Tom temom bavila se i studentica prve godine studija Primaljstva Valentina Valjan iz Travnika:

U sklopu kolegija promocija zdravlja i zdravstveni odgoj održano je predavanje na temu zdravstveno prosvjećivanje. Dotakli smo se danas više nego ikad aktualne teme obveznog cijepljenja te uloge medija u istoj. U BiH cijepljenje je obaveza, propisana zakonom. U zemljama EU cijepljenje je preporuka uz efektivne programe promocije cijepljenja, a stopa cijepljenosti je 99%. Veliki problem zaključila je većina studenata je diskutabilna uloga medija u stvaranje anti cijepivne klime. Trenutačna cijepljenost u Središnjoj Bosni nije veća od 60%. Prema raspoloživim podacima rapidno opada broj cijepljene djece. Stručnjaci upozoravaju dosegnemo li stopu cijepljenosti ispod 55% da je očekivati razvoj epidemije s teškim posljedicama. Većina istraživanja pokazuje da roditelji oblikuju stavove o cijepljenju na osnovu informacija koje nisu stručno provjerene i etički opravdane. Zadaća onih koji kreiraju zdravstvene politika je nama zdravstvenim profesionalcima omogućiti više edukacija kako bismo imali potrebna znanja i njima utemeljene stavove o koristi cijepljenja. Savjet roditeljima je da se u cijepljenju informiraju od zdravstvenih djelatnika a ne putem stručno neprovjerenih informacija- izjavila je Valentina za Travnički vjesnik.

Vodeći uzrok smrtnosti

Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti djece u svijetu, iako se mogu učinkovito spriječiti sigurnim i učinkovitim cjepivom koje je dostupno više od 40 godina.

Zbog pada obuhvata cijepljenja koji se bilježi u Federaciji BiH posljednjih godina za sva cjepiva iz programa obvezne imunizacije, slabi kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, što prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa