.

Janja Matošević iz Nove Bile svoj talent pretočila u zaradu izrađujući unikatne torbe od novina i raznih knjiga

11 Lipanj 2018

Od ukupnog broja osoba u Bosni i Hercegovini koje traže zaposlenje – 271.254 ili 52,36 posto su žene. Među njima je Janja Matošević iz Nove Bile, kućanica, kreatorica, planinarka i ljubiteljica prirode, koja za sebe kaže da je sasvim obično biće kao i svi drugi.

Njezin životni preokret dogodio se baš onda kada je postala dio gore navedene statistike.

Torbe od novina, romana…

Njezina priča podsjeća na priče mnogih žena, koje su se pronašle na prekretnici života nakon što ostale bez posla. Međutim, Janja je skupila hrabrosti i odvažila se iskoristiti nekoliko talenata u sebi koje je pretočila u izvor zarade. Danas nakon nekoliko godina svoje proizvode izlaže diljem središnje Bosne i šire, a može se i pohvaliti kako njezini unikati krase mnoge domove diljem Europe.

– Naime, prije 5 godina sasvim slučajno počela sam lakom za nokte slikati motive ruža na čašama. Vidjela sam u tome mogućnost svoga stvaranja. Nakon toga kupila sam prve vitrail boje za staklo i počela ručno oslikavati motive vjenčanja na čašama, stvarajući setove za mladence i kumove – priča nam Janja prisjećajući se svojih početaka.

Tu je tek počela njezina priča. Napravila je korak dalje i počela izrađivati torbe od plastificiranog papira, novina, romana i drugih knjiga. Za izradu jedne takve torbe potrebno joj je otprilike od 50 do 70 sati, ovisno o veličini torbe. – Uložila sam jako puno vremena i truda dok sam shvatila način rada. Novine, romani i papir u boji se plastificiraju, zatim slijedi posebna tehnika savijanja, provlačenja i ušivanja. Izrada jedne takve torbe od mene zahtijeva jako puno strpljenja i preciznosti. Svaka torba je unikatna i još nikada nisam izradila dvije iste – istaknula je Janja.

Pisma punjena lavandom

Između ostalog, po željama svojih kupaca izrađuje i ukrašava različite predmete decoupage tehnikom. Prema njezinim riječima, dovoljno je samo malo boje koja će oživiti komad namještaja, a upravo je decoupage ono što će mu dati novi duh i napraviti razliku. – Decoupage me je jako zainteresirao. U pitanju je salvetna tehnika, koja se radi akrilnim bojama na drvenim kutijama, bocama, čašama… Od akrilnih boja, lakova, patine, reljefa paste koristim isključivo proizvode Cadence i Artebella – rekla je ova sjajna žena vedrog duha te dodala da izrađuje i šeširiće i platnena pisma koja puni lavandom.

Janja je možda dio statistike, ali je svakako i žena koja može nadahnuti svaku od nas. Za kraj našeg razgovora svim mladim ljudima poručila je kako svakodnevno trebaju otkrivati neki novi i bolji dio sebe, koji će ih nadahnuti da svoje znanje i vještine integriraju u bolje životne prilike.

– U svakome od nas je skriveni talent, svi smo stvoreni za nešto – zaključila je Janja.

Tanja Meljančić | vecernji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa