.

Danas je Svjetski dan piva, Češka zemlja s najviše litara popijenog piva godišnje

03 Kolovoz 2018

Prvi petak u kolovozu od 2007. godine obilježava se kao Internacionalni dan piva. Za nekoliko godina, od lokalnog događaja, prerastao je u praznik svjetskih domena, na kojem se slave tri stvari: Druženje s prijateljima s neizbježnim ispijanjem najpopularnijeg pića na svijetu; Zahvalnost svima onima koji proizvode i uslužuju pivo; Slavlje piva kao napitka koji ljubitelje okusa zbližava na jedan dan u godini

Tijekom cijelog dana poželjno je ”okretanje tura” svim nazočnim za stolom, ali iskazivanje posebne zahvalnosti svim konobarima koji pivo donose redovno, brzo i ohlađeno.

Pivo je alkoholno piće, koje se u mnogim zemljama na svijetu vodi kao prehrambeni proizvod, a pravi se od kvasca, hmelja, ječma i vode.

Jedno je od najstarijih pića na svijetu, a pravilo se još u doba starog Egipta. Zastupljeno je u cijelom svijetu, pogotovo zbog naučno dokazane činjenice da je prirodan, biološki uravnotežen proizvod, koji primjerice u jednoj litri ima energetsku vrijednost ekvivalentnu istoj količini punomasnog mlijeka.

Iz neobjašnjivih razloga često se čuje mišljenje da pivo piju ljudi plićeg džepa i slabijeg obrazovanja, dok oni drugi, bogatiji i ugledniji, uživaju u drugim pićima, prije svega, u vinu ili viskiju.

Ovo mišljenje pobijaju sportisti kao što su Boris Becker i Jurgen Klinsman, političari Roman Herzog i Helmut Kohl, manekenke Eva Herzigova i Naomi Campbell, glumci Sean Conery, Clint Eastwood, Kevin Costner ili Brad Pitt, pjevači Tom Jones, pa čak i pripadnici plemstva – kraljica Elizabeta II i Princ Charles, princ Wiliam Aleksander iz Danske – svi oni uživaju u krigli, čaši ili boci ovog “soka” posebne vrste.

Nutricionisti i doktori širom svijeta preporučuju (umjerenu) konzumaciju ”tekuće hrane” budući da odstranjuje rizike od srčanog udara, visokog pritiska, dijabetesa ili gihta, ali pojačava čulo vida.

Interesantne činjenice o najpopularnijem piću na svijetu:

– Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu (za čišćenje ulica, dobiju još pakovanje cigareta)

– Rekorder u ispijanju litre piva je Steven Petrosino iz New Camberlanda, Pennsylvanya. On je popio litar piva za 1,3 sekunde 1977. godine, i danas je netaknut na prvom mjestu u Guinnessovoj knjizi rekorda.

– Preko 1,5 milijuna litara ovog napitka je preplavilo ulice Londona 1814. godine, jer je puklo korito u parohiji Svetog Gillesa

– Mjehurići u pivu s kreću u krugu koji prkosi gravitaciji

– Egipćani su izgradili piramide pod utjecajem alkohola, odnosno ispijanja piva

– Pivo sprječava stvaranje kamenca u bubrezima

– Zitologija je nauka o pivu

– Češka je zemlja s najviše litara popijenog piva godišnje

– Vielle Bon Secours je najskuplje pivo na svijetu. Boca košta 850 eura

– Trenutno postoji oko 400 vrta piva na svijetu

– George Washington je imao svoju pivaru

Zato, nazdravlje, i oprezno sa slavljem!

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa