.

Klađenje kao put u propast: U BiH između 35 i 50 tisuća patoloških kockara

16 Siječanj 2019

MOSTAR: U srijedu je u organizaciji HKD "Napredak" održana tribina o ovisnosti o klađenju, o ovoj temi govorio je profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije.

U Bosni i Hercegovini ima, vrlo vjerovatno, između 35.000 i 50.000 patoloških kockara. Kazao je to večeras profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije i voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara, na javnoj tribini "Kockanje - put u propast", održanoj u organizaciji "Napretka".

Najmlađi patološki kockar koji je dolazio na terapiju u KLOK imao je, rekao je Romić, 16 godina, a najstarija je bila žena od 73 godine.

- Posljedice su više nego katastrofalne i mogu se promatrati s više aspekata. Radi se o propadanju pojedinca u svim njegovim segmentima života, propadanju u porodici i konačno u zajednici - rekao je Romić.

Podvukao je da je kod nas pojam zajednica imaginaran, jer, kako je naveo, jednostavno, nikoga nije briga.

- Za ovaj problem kod nas nema interesa i nekako mi se čini da ovaj problem postaje zanimljiv tek onda kad se dogodi u u vlastitoj kući, ali tada je kasno. Moramo svi biti svjesni ovog problema, u smislu da se to ne događa nekom drugom i negdje tamo, događa se ovdje i daj Bože da se sutra ne dogodi u vašoj kući - kazao je prof. Romić.

Poručio je da se kao društvo moramo pozabaviti problemom kockanja, kroz prevenciju i edukaciju, te pogotovo ukazivanjem na negativne i štetne primjere.

- Nažalost, kod nas je situacija takva da, kada neko dobije na kocki u Cazinu 5.000 KM, onda to znamo svi u BiH, ali kada se neko ubije zbog kocke negdje u okolini Mostara, onda se to, uglavnom, ne zna - iznio je prof. Romić.

/avaz.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa