.

Produžni kabeli, ventilatori, dječja igračka “ljigavac”... neki su od povučenih proizvoda u BiH

14 Svibanj 2019

Na tržištu Bosne i Hercegovine mnoštvo je nesigurnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, nesvjesni mogućih posljedica. Neki od proizvoda kojima su nadzorom mjerodavne inspekcije utvrdile neispravnost te naložile njihovo povlačenje i uništavanje su produžni kabeli, ventilatori, dječje igračke..., piše Večernji list BiH.

Strujni udar

Navedeni proizvodi izazivaju rizik prilikom korištenja, a potrošačima koji su kupili neke od tih proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti.

Za produžni kabel tip Art. 440, koji je početkom godine povučen s bh. tržišta, utvrđeno je da predstavlja opasnost od strujnog udara i požara jer prvenstveno nije propisno označen te se dio s utičnicama može rastaviti koristeći alat opće namjene. Utvrđeno je i kako produžni kabel nije usklađen s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica. Osim ovoga, povučene su još dvije vrste kabela, i to produžni kabel tip ROA 5310 jer predstavlja opasnost od strujnog udara i požara te produžni kabel tip 005721, koji predstavlja opasnost od strujnog udara jer utičnica nema zatvarače. Osim navedenoga, utvrđeno je i kako proizvodi nisu usklađeni ni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS. Proizvodi za koje su inspekcije, također, utvrdile da su nesigurni su i dvije vrste ventilatora uvezenih iz Kine. Riječ o ventilatorima Bowen Sky tip FS 1619 i BM tip FS40-602. Za obje vrste utvrđeno je da predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara jer je površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kabelu manja od one koja je minimalno dopuštena. Utvrđeno je i da ventilatori nisu usklađeni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN.

Kako bi se spriječile bilo kakve posljedice koje mogu nastati korištenjem nekih od navedenih proizvoda, inspekcije su naložile povlačenje istih i njihovo uništenje te o tome obavijestile potrošače koji koriste neke od proizvoda da ih prestanu koristiti te da ih vrate u trgovine u kojim su kupljeni. Kada je pak riječ o igračkama, u ovoj godini zabranjen je uvoz dviju pošiljki igračaka od 1188 komada. Po nalogu općinske i republičke zdravstvene inspekcije, s tržišta RS-a uklonjena su 2202 komada igračke “ljigavac” jer nisu bila deklarirana u skladu sa zakonom. U postupku redovitog nadzora predmeta opće upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je kako nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivu jeziku.

Nedopušteni sadržaji

Na osnovi sporazuma Inspektorata RS-a i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, za ovu godinu, u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano je uzimanje uzorka igračke “ljigavac” kako bi laboratorijski bile ispitane. Najčešće utvrđene nepravilnosti ranije su se odnosile na nedopušten sadržaja ftalata i lako izvlačenje niti. Kontrolirane su igračke podrijetlom iz različitih zemalja, međutim, sve neispravne pošiljke bile su podrijetlom iz Kine.

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa