.

Sutra je blagdan Sv. Lucije, pogledajte tradicionalne običaje u Bosni

12 Prosinac 2019

 Ime Lucija potječe od latinske riječi lux, lucis – što u prijevodu znači svjetlo, te ona na neki način naviješta veliko svjetlo božićne noći.

Na dan Sv. Lucije (13. prosinca) običaj je da se u posudice posije pšenica koja će do Božića niknuti  i zelenilom simbolizirati novi život i novu agrarnu godinu. Vrdoljak navodi kako je ista simbolika i u starijemu običaju u livanjskom kraju, održanome do sredine prošlog stoljeća kada se nije sijala samo pšenica nego se u posudu stavljalo zrnje svake vrste žita koje će se sijati sljedeće godine. U posudu s pšenicom stavljaju se tri svijeće koje simboliziraju „Sveto Trojstvo“ i tako  se ukrašavaju domovi za vrijeme Božića.

Svijeće  se pale na Badnjak te uz objede tijekom blagdanskih dana. Ovaj običaj i danas se njeguje. Za te dane u Lašvanskoj dolini u narodu se govorilo: Sveta Lucija, mlivosija, kao i Sveti Toma orahe koma. U livanjskom kraju, Usori te u pojedinim selima na području Lašvanske doline i Kraljeve Sutjeske običaj je nekada bio da se prati i zapisuje  vrijeme tijekom  dvanaest  dana od Sv. Lucije do Božića jer će prema pučkoj predaji  sljedeće godine  u pojedinome mjesecu  biti onakvo vrijeme kakvo je bilo  odgovarajućeg dana od sv. Lucije do Božića.

U Bosni se  taj dan nije smjelo plesti, šivati, tkati, vesti jer se vjerovalo da će moljac pojesti te ručne radove. Ovaj su blagdan u Usori zvali i Sv. Lucija drvarica, vjerojatno zbog hladnoće koja je tjerala ljude na boravak  uz ognjište. Također treba istaknuti kako u božično vrijeme nije smjelo odlaziti u šumu i raditi. A posebice drva u kuću unositi te je stoga trebalo na vrijeme dovoljno drva pripremiti. Samo se pan badnjak smio unositi. Budući da je riječ o najkraćem danu u godini, uz kršćanske običaje zadržali su se i neki poganski vezani uz gatanja. 

Na području Usore nekada je bio običaj da momak na blagdan Sv. Lucije uhvati slijepog miša i otkine mu krila. Vjerovalo se da kad curu dotakne njegovim krilom, ona poludi za tim momkom. U Kreševu se nekoć s velikim žarom slavio blagdan sv. Lucije. Taj bi dan slavili kovači, tj. pločari, otucači, klinčari i nalbanti. Dan je bio radni. Ujedno to je bio i ženski blagdan tako da nisu radile ni tkalje ni prelje ni krojačice. To je bilo stoga da im sv. Lucija očuva očni vid zagovorom kod Boga. 

Velimir Bugarin

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa