.

VITEZ: Vlasnik fontane o kojoj bruji država: Uriniranje po BiH je satiričan prikaz našeg života

14 Svibanj 2020

Nakon što su Bosnu i Hercegovinu obišle nesvakidašnje fotografije instalacije u viteškom etno selu “Čardaci”, u kojoj tri muškarca uriniraju u fontanu u obliku Bosne i Hercegovine, vlasnik “Čardaka” Mirko Šakić kaže kako je poruka koju je mislio poslati zapravo satirični prikaz trenutnog i poslijeratnog stanja u državi, prenosi drukciji.ba.

“Svi mi ovakve poruke nosimo u sebi, možda ne želimo, nećemo ili smatramo da ne trebamo javno ih kazati. Poruka je jednostavna, svi mi živimo u zemlji koja se vrlo sporo pomiče na bolje i vrlo teško odgovara izazovu koji nosi život. Instalacija je isprovocirana koronavirusom koji je razgolitio sve slabosti našeg društva i sistema. Treba da na jedan satiričan način pokaže da kroz tu satiru ima u nama duha i dovoljno kritične mase da pomaknemo stvari u pozitivnom smjeru jer ovo je naša zemlja, jedna i jedina i bez obzira što netko mislio da je bolji od drugog ili trećeg. Svi smo jednaki i nažalost dosad smo uglavnom imali i sličan odnos spram zemlje koja je geografski jedna od najljepših na svijetu”, rekao je Šakić.

Važno je naglasiti, kaže, da instalacija ne nosi nikakvu nacionalističku poruku.

“Svi koji to žele vidjeti, vidjet će. Instalacija ne nosi nikakvu nacionalističku poruku. Ovo je jedna satira na život kakav nam se događa. Situacija ni prije korone nije bila bolja, ali je virus razgolitio svu slabost našeg društva da se u kriznim situacijama snađe”, kazao je Šakić.

Odmah nakon što su slike fontane objavljene, Šakić je naišao na oštru osudu lokalne SDA, kojoj je poručio:

“Fontana je napravljena za narod, ne znam samo kako se odmah prepoznaju u tome. Uvijek ima grupa koje misle da imaju određeni ekskluzivitet na pozitivno ili negativno, da je samo njihova istina prava istina. Htio sam pokazati jednakost nas svih spram države u kojoj živimo. Po ovoj zemlji najviše uriniraju političari, ali i narod, a samo uriniranje je simbolika koja ih treba potaknuti da vode računa u budućnosti. Stvorena je neka privremenost življenja gdje nitko nema definiranu projekciju budućnosti u kojoj će naša djeca i unuci lijepo živjeti. Simbolika uriniranja je samo grub način pokazivanja svega toga”, kazao je.

Riječ je o poduzetniku koji godinama uspješno vodi svoje poduzeće od kojega je napravio pravi srednjobosanski brend. U krizi, odnosno pandemiji, kaže, nije otpustio niti jednog radnika, jer je i to jedan od načina pokazivanja ljubavi prema ovoj zemlji.

 

 

 

foto: TNT radio

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa