.

Znate li gdje živi najstarija hrvatska dijaspora?

04 Studeni 2020

Janjevci su hrvatska manjina koja stoljećima živi na Kosovu. Ime su dobili po gradu Janjevu u blizini Prištine. Potječu od trgovaca i rudara iz Dubrovnika i obližnje Bosne i Hercegovine koji su se tijekom 14. stoljeća naselili na Kosovu.

Katoličku vjeru i hrvatski identitet su uspjeli zadržati kroz stoljeća. Zvono Crkve svetog Nikole iz 1368. drugo je najstarije zvono u Hrvata. Stoljećima su ih Turci htjeli islamizirati, a poslije odlaska Turaka, bili su na udaru srpskog, ali i albanskog nacionalizma. Kad je ovaj kraj došao pod vlast Kraljevine Srbije 1912. godine, pojačali su se progoni i iseljavanja. Veći egzodusi počeli su 1948. godine.

Ime Janjevo navodno su donijeli doseljenici iz sela Janjine na poluotoku Pelješcu u Hrvatskoj, a koji je u doba iseljavanja ove hrvatske zajednice bio dijelom Dubrovačke Republike. Preporod ovog kraja bila je obnova župne crkve u 2. pol. 19. st. i izgradnja škole u kojoj se nastava odvijala na hrvatskom jeziku.

Od 1991., ponajprije zbog pojačanog pritiska velikosrpskog režima, provodeći etničko čišćenje, a zatim od 1998. zbog nemira na Kosovu, većina njih se iselila, ponajviše u Hrvatsku. Najveći egzodus dogodio se 26. veljače 1993.

Danas u Janjevu živi još oko stotinu Hrvata koji su okupljeni oko Crkve svetog Nikole. U prošlosti su bili poznati po trgovini i proizvodnji plastičnih materijala. Njihovu imovinu danas sustavno pljačkaju lokalni Romi i Albanci. Druga zajednica Hrvata na Kosovu nalazi se u mjestu Letnica na jugoistoku Kosova.

 

 

 

 

Ivan Volić

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa