.

ZENICA: Travničanin Slaven Čović osvojio 12 medalja za svoje likere

14 Veljača 2021

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Zenici je u subotu održan 3. međunarodni festival domaćih rakija „Zlatni čokanj“, prenosi zenicainfo.ba

I pored pandemije korona virusa odziv sudionika nije bio nikada veći.

„Prošle godine smo imali 180 uzoraka, a ove 300. Prošle godine smo imali 65 članova koji su poslali uzorke, ove godine 122. Tako mogu reći da smo pobijedili ove godine, pobijedili smo korona virus i sami sebe. Podijeljeno je 70-ak zlatnih, oko 150 srebrenih i 60 bronzanih medalja“, kaže Boško Jeftić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“.

Najveći broj nagrada otišao je u Tuzlu i Travnik.

„Osvojio sam 4 zlatne medalje, 3 za Vilijamovku i jednu za jabuku. To je ono što sam prošle godine proizvodio. Festival ovog tipa nešto je predivno i žao mi je što toga nema više u BiH. Cijeli region oko nas je puno više pažnje posvetio svemu ovome i na kraju krajeva od rakije, koja je i bosanski brend i dio tradicije, trebalo bi mnogo više učiniti da se u našoj zemlji posveti više pažnje“, kaže Mirza Mujezinović iz Tuzle.

Sličnog mišljenja je i Slaven Čović iz Travnika, koji je na festivalu „Zlatni čokanj“ osvojio 12 medalja.

„Ukupno sam osvojio 2 zlatne i 4 srebrene, te 4 brončane za likere, kao i jednu srebrenu i brončanu za rakije od kruške i šljive. Na početku je sve počelo kao hobi, a na kraju je sve prešlo u veći posao i evo već 5-ta godina prođe kako se bavim ovim poslom“, kaže Slaven Čović.

Na Trećem festivalu domaćih rakija „Zlatni čokanj“ predstavio se rekordan broj proizvođača rakija i likera sa područja BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Organizatori su iskoristili ovu priliku da se zahvale svima koji su izdvojili svoje vrijeme i podržali ovaj festival, uz nadu da će naredne godine broj učesnika biti još veći.

 

Foto: Facebook / CIBUS Zdrava hrana

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i stajati  

 

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, stajati, boca i u zatvorenom

 

Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom i tekst "LIKER KARTA TEA"

 

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, ljudi stoje i u zatvorenom

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa