.

Rekordi: Gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina

02 Siječanj 2016

Ako se na hladnije vrijeme još niste navikli, možda pomogne popis mjesta u svijetu koja su mnogo, mnogo hladnija od naših krajeva.

 

Kupola Fudži
Iako nije naseljeno mjesto, rekord drži planina Kupola Fudži na Antarktiku. Tamo je zabilježena temperatura od nevjerojatnih minus 91 stupanj Celzijusa. Na toj temperaturi u sekundi se zamrznu ljudske oči, nos i pluća jer je za 13 stupnjeva niža od točke na kojoj se CO2 pretvara iz plinovitog stanja u suhi led.

Istraživači američkog nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu uspjeli su da izmjere ove podatke pomoću satelita i druge tehnike. Znanstvenici vjeruju da postoje mjesta gdje je još hladnije jer sateliti mjere prosječnu temperaturu po kvadratnom kilometru.

Oymyakon
Najhladnije trajno naseljeno mjesto na svijetu je Oymyakon, mjesto u istoimenoj dolini na sjeveroistoku Rusije. Prosječna temperatura tijekom siječnja tamo iznosi minus 50 stupnjeva Celzijusa. Sam naziv sela u prijevodu znači 'voda koja se ne zamrzava' jer se u blizini nalaze termalni izvori.

Oko 500 mještana bori se s problemima koji su nama u toplijim krajevima nezamislivi. Smrzava im se mastilo u naliv-peru, naočare se lijepe za lice, a mobilni telefoni na tim temperaturama ne rade. Problem su i sahrane jer je zemlja zamrznuta pa se nekoliko dana ranije na zemlji pali vatra, a u rupe koje nastaju gura se užareni ugalj kako bi mogao da se iskopa grob. Automobile ne gase iz straha da ujutro neće moći da ih upale. Uglavnom se griju na drva i ugalj. Škole se zatvaraju samo ako temperatura padne ispod minus 52 stupnja Celzijusa.

Ulan Bator
Ulan Bator u Mongoliji smatra se najhladnijim glavnim gradom na svijetu. Nalazi se u mongolskim stepama na oko 1300 metara nadmorske visine. U siječnju se temperatura ne penje iznad minus 16 stupnjeva.

Verhojansk
Grad Verhojansk u Rusiji, 1500 km od Sjevernog pola i 404 kilometra od Jakutska, dom je oko 1500 stanovnika. Prosječna temperatura u siječnja je minus 10 stupnjeva Celzijusa, što i nije toliko strašno. Ali, utisak će pokvariti podatak da prosječne temperature od listopada do travnja ne prelaze nulu.

Ima još zanimljivih vremenskih rekorda

Da ne bude sve tako hladno, reći ćemo i da je najviša temperatura ikada zabilježena u 'Dolini smrti' u Kaliforniji kada je u ljeto 1913. izmjereno nevjerojatnih 56,7 stupnjeva Celzijusa.

Najviše padalina ikada zabilježenih u povijesti palo je u američkoj državi Meryland u mjestu Unionville. Tamo je 4. srpnja 1956. u jednom minutu palo čak 31,3 mm kiše po kvadratnom metru.

Područje na kojem čak 14 dugih godina tlo nije vidjelo kišu je mjesto Arika u Čileu. Tamo kiša nije padala od listopada 1903. do siječnja 1918. godine.

Najjači grad padao je u Bangladešu, u gradu Gopalgandžu, 14. travnja 1986. godine. Poginule su čak 92 osobe, a pojedini komadi leda težili su i do kilogram.

24sata.hr

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa