.

Savjeti za vožnju u zimskim uvjetima

03 Siječanj 2016

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva posebnu opreznost. 

 

Prije svega, potrebno je pripremiti vozilo za zimske uvjete vožnje. To podrazumijeva:
• Provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje 4 mm profila, dok pritisak zraka u istima treba povećati za 0,15 bara.
• Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih svojstava vozila.
• Zbog toga što se motorno ulje na niskim tempraturama zgušnjava, usljed čega je mnogo teže startovati motor, treba koristiti ulja manjeg viskoziteta.
• Tekućina u sustavu za hlađenje može se zamrznuti, te tako ošteti hladnjak ili blok motora. Potrebno je provjeriti koncentraciju rashladne tekućine ( antifriza i sl.) i po potrebi je promijeniti.
• Niže temperature znatno slabe kapacitet akumulatora. Ispražnjen akumulator, također, može se smrznuti. Akumulator treba biti potpuno napunjen i ispravan. Kablovi i polovi trebaju biti očišćeni i zategnuti.
• Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.
• Provjerite u kakvom su stanju metlica brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.
• Pažljivo provjeriti ispušni sustav da nije oštećen ili da ne propušta zbog mogućeg trovanja ugljen monoksidom.
• Potrebno je podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizme ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.
• Uz sve naprijed navedeno, jednom mjesečno, dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Prema BIHAMK-u, deset pravila za vožnju u zimskim danima:
1. Kod poledice nježno postupajte sa upravljačem i nožnim komandama, nikad istovremeno volanom i kočnicom. Ako osjetite da više ne upravljate vozilom pritisnite kvačilo, pustite pedalu gasa i lagano pokušajte upravljačem okrenuti vozilo u željenom smjeru.
2. Kočenje na zaleđenoj cesti je praktično „zabranjeno“, a ako bez kočenja ne može onda papučicu kočnice pritisnite krajnje nježno
3. Uključivanje nižeg stupnja prenosa gotovo je jednako kočenju. Najbolje je „šaltati“ sa međugasom.
4. Blokirani točkovi slabo koče i onemogućavaju upravljenje vozilom. Zanosi li automobil nogu odmah sklonite sa kočnice. Na poledici je glavni vozačev pomoćnik-volan. Blagim okretom volana, uz oduzimanje gasa i nježno kočenje pokušajte vozilo vratiti u željenu putanju.
5. Ako ne možete izbjeći prepreku radije se sklonite sa ceste.
6. Ponašanje stražnje strane automobila vozač osjeća leđima u naslonjaču sjedala, a ponašanje prednje strane rukama na volanu. Preduvjet za to je pravilno držanje ruku i leđa uprta u naslonjač.
7. Slabi amortizeri i loše podešene kočnice najbolje pokazuju „zube“ na poledici.
8. Gume, bez obzira kakve, moraju imati najmanje 4 mm profila. Pritisak zraka treba povećati za 0,15 bara.
9. Želite li u opasnim okolnostima s osjećajem upravljati volanom i nožnim komandama morate biti prikladno odjeveni.
10. Zimska vožnja traži staloženost i čvrste živce. Ne vozite umorni ili uzbuđeni.

/o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa