.

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka

04 Veljača 2024

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka s ciljem da se podigne svijest o oboljenjima od raka, njihovom preveniranju, dijagnosticiranju i liječenju. Kampanju vodi Internacionalna unija protiv raka (International Union Against Cancer – UICC), globalni konzorcij koji čini više od 280 organizacija koje se u više od 90 država svijeta bore protiv raka.

Također, obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od raka ima cilj da ohrabri utjecajne pojedince i članove UICC organizacija da učine problem bolesti raka političkim prioritetom.

Kampanja naglašava činjenicu da 43 posto kancerogenih oboljenja mogu biti spriječena ako se: osigura nepušačka okolina za djecu, vodi računa o tjepesnoj aktivnosti, uravnoteženoj prehrani i sprečavanju gojaznosti, informira o vakcinama protiv virusa povezanih s rakom jetre i grlića materice te izbjegava pretjerana izloženost suncu.

Starija populacija češće obolijeva

Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica produženog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi kod kojih se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini te 19,3 milijuna u 2020. godini na 30,2 milijuna 2040. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna u 2012. godini te 10 milijuna u 2020. godini na 16,3 milijuna 2040. godine.

Između 30 posto i 50 posto smrti od malignih neoplazmi moglo bi se spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

12 koraka za smanjenje rizika od obolijevanja

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje, a pridržavajući se „12 koraka za smanjenje rizika od raka“.

Savjeti za smanjenje rizika od raka:

- Ne konzumirajte duhan i duhanske proizvode;

- Nemojte dopustiti pušenje u svom domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu;

- Održavajte zdravu tjelesnu težinu;

- Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći;

- Hranite se zdravo;

- Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka;

- Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, naročito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima;

- Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu, kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak;

- Saznajte jeste li u svom domu izloženi zračenju od prirodno visokih nivoa radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih nivoa radona;

- Za žene: dojenjem majka smanjuje rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije;

- Uključite svoju djecu u program obavezne imunizacije;

- Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka: debelog crijeva, dojke i grlića materice.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa