.

Danas je Svjetski dan radija, u Travniku od 1967. godine

13 Veljača 2024

Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Proglašen 2011. od strane UNESCO-a i odobren od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2012. kao Međunarodni dan UN-a, 13. veljače je Svjetski dan radija. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija.

Povijest radija, prvi prijenos uživo u BiH iz Travnika

Kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čuda zanjihala je 1920. godine. Protivno poslovičnom kašnjenju, ovdašnji, širi prostor je u ovom slučaju skoro pa promptno reagovao. Povijest radija ovdje kreće od Kraljevine SHS. U svibnju 1926. godine pokrenut je Radio Zagreb. Nakon toga Radio Ljubljana (1927.) pa onda Beograd, 1929. (Doduše, 1990-tih se ustvrdilo da je neka preteča radio programa u Beogradu započela još u listopadu 1924.).
 
Godinama smo učili da je prva radio stanica u BiH - Radio Sarajevo pokrenuta 10. travnja 1945. a onda smo, sa nekoliko desetljeća zakašnjenja, doznali da je „Krugovalna postaja Sarajevo“ počela sa radom 14. srpnja 1942. (na rođendan poglavnika Ante Pavelića) i sve vrijeme tijekom II svjetskog rata u okrilju NDH emitirala program. Čula se u krugu od 300 kilometara oko Sarajeva.

Svoj prvi izravni prijenos, radio stanica iz Sarajeva, pod kontrolom ustaških vlasti, uradila je iz Travnika, 19. prosinca 1943. sa svečanosti predaje odlikovanja Zagrebačke konjičke pukovnije.

10. travnja 1945. godine, četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva, uz pomoć zarobljene njemačke radio postaje, prvi put se oglasio Radio Sarajevo. ''Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo'', prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva.

Radio Travnik osnovan 1967. godine

Radio Travnik je osnovan 21. listopada 1967. godine kao glasilo OK SSRN Travnik, kao peta formirana stanica u BiH po starini s ciljem da građanima općine Travnik i Lašvanske regije pruži što više objektivnih i blagovremenih informacija, ali i drugih programskih sadržaja i to obrazovnog, kulturnog, zabavnog, vjerskog, sportskog, glazbenog... RTV Travnik ugašena je prije nekoliko godina i danas u našem gradu djeluje samo TNT radio.

Danas u BiH oblačno s jakim udarima vjetra, snijeg usporava promet u višim predjelima

zgrada nekadašnjeg Radija Travnik

karlo jurić / sjećanje na velikog novinara, zaljubljenika u sport...

foto: travnik.ba (pok. Karlo Jurić,-prvi s desna, jedan od prvih urednika Radija Travnik s legendarnim Mirzom Delibašićem i kolegom novinarom Fahrudinom Zolotom)

Radio danas

Iako statistički podaci govore da je slušanost radija opala, naročito među mlađom publikom, ipak radijske stanice su i dalje tu. Brojne novine i magazini su prestali da izlaze, ali broj radijskih stanica u BiH ostaje gotovo isti. Neki od razloga su što radio iziskuje manje sredstava, opreme i osoblja. Posjeduje i mogućnost prilagođavanja, te ga je lako prebaciti online i u podcast, u medij koji privlači i mlade. Intimniji je, neposredniji i može se slušati na internetu, mobilnim telefonima, televizoru i tranzistoru.

Prema popisu Regulatorne agencije za komunikacije, u BiH je registrovano 154 radijskih stanica, što znači da skoro svaka općina i grad imaju svoj radio, a neke i više. Veliki dio tih radijskih stanica su lokalne i javne – plaćene iz proračuna općina i gradova i funkcioniraju kao javna poduzeća ili ustanove. One koje su komercijalne, novac većinom zarađuju preko oglasa lokalnih firmi, a njihovi sadržaji su često zabavni i glazbenih.

U BiH su zvanično registrovane i dvije community radijske stanice – Radio Marija i Radio Active ''Naša djeca'', iako postoje i oni mediji zajednice koji se puštaju samo online ili koriste frenkvencije drugih radija. Mediji zajednice nisu zaživjeli u BiH uprkos tome što se smatraju značajnim za lokalne sredine i marginalizovane grupe. U BiH zamjena za njih su javni lokalni mediji, često javne lokalne radio stanice, koji su nasljeđe prošlog sustava.

Ne treba zanemariti i radijske stanice tri javna servisa BiH (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS) među kojima BH Radio 1 je svakako najznačajniji.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa