.

Plavi biser Vlašića: 40 metara ljepote o kojoj se priča da donosi sreću i zdravlje

17 Veljača 2024

Ambasador prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, fotograf Boris Trogrančić ovoga puta nas svojim fotografijama vodi na padine Vlašića, do rijeke Ilomske i predivnog vodopada Buka, skrivenog u šumi na nadmorskoj visini od oko 750 metara, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

"Fascinantno je da rječica poput ove stvara tako spektakularan vodopad. Pored njega, u neposrednoj blizini se nalazi još jedan manji. Zbog toga se nazivaju Veliki i Mali slap - i Veliki i Mali Badanj.

Visok oko 40 metara, Veliki slap je poznat kao jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Rijeka Ilomska ulijeva se u Ugar, nekih dva kilometra niže od vodopada, u blizini ceste koji vodi iz smjera Travnika prema Kneževu, odnosno dalje prema Banja Luci.

Osim što izgleda fascinantno, vodi koja pada sa stijene lokalno stanovništvo još je od davnina pripisivalo ljekovita svojstva. Mnogi posjetitelji ponesu sa sobom malo te vode vjerujući da će im donijeti sreću i zdravlje“, priča nam Boris i dodaje kako se na obližnjim stijenama mogu okušati i oni željni alpinizma, a pronaći ćete i markirane planinarske staze koje vode kroz šumu u srcu Vlašića.
U blizini je i slap Sinjac, pod mjestašcem Nikodinovići koji je ljeti omiljeno kupalište.

"Preporučio bih svima da u prirodu ne idu sami, a prilikom posjete ovom prirodnom blagu treba se paziti učestalih odrona, jer su visoke stijene u kanjonu izuzetno porozne. Na nekim mjestima je teži prilaz, zbog kamena sipara, pa su tamo postavljene i sajle", napominje fotograf, čija remek-djela možete pratiti na Facebooku.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa