.

Od rekreativnog nogometa do reprezentacije BiH U19-intervju s Marinelom Lovrić

26 Veljača 2016

Kada je riječ o ženskom nogometu u Bosni i Hercegovini, ovu temu slobodno možemo nazvati...

tabu temom, jer se malo tko usuđuje pokrenuti pitanje o razvoju i napretku ženskog nogometa kod nas. Svjesni činjenice kako se jako malo ulaže u muški klupski nogomet u BiH, onda nas uopće i ne treba čuditi što se o ženskom nogometu malo zna i što se u njega ulažu skoro nikakva sredstva. Međutim, unatoč ovakvoj situaciji mlada nogometašica Marinela Lovrić, svojim trudom i odricanjima uspješno korača trnovitim nogometnim putem do zvijezda. Marinela je rođena 22.08.1998. godine u Travniku, pohađa treći razred gimnazije Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku, a prošle godine je dobila poziv i da zaigra za žensku reprezentaciju BiH U19.

- Marinela, otkud ljubav prema nogometu?

Od malih nogu sam igrala nogomet sa dječacima i jednostavno sam oduvijek imala talent za taj sport. Kada se u Travniku osnovao ženski nogometni klub “Rosa Brandis”, bila sam presretna jer sam napokon imala gdje trenirati. Dakle, tada sam se učlanila u klub i počela trenirati nogomet.

- Kako su tada obitelj i prijatelji reagirali na tvoju odluku, a kako to izgleda danas, budući da se kod nas nogomet smatra „isključivo“ muškim sportom?

U početku je bilo jako teško, jer se nisu mogli naviknuti na to da se bavim nogometom, koji je uglavnom muški sport. Svi su mi govorili da mogu izabrati neki drugi sport, međutim ja nisam htjela odustati od nogometa. Danas je to ipak dosta drugačije. Roditelji i prijatelji su uz mene, prate moju karijeru i gledaju reprezentativne nastupe.

- Trenutno nastupaš za ŽNK “Modriča” iz Modriče. Možeš li nam reći kako je došlo do tog transfera?

Nakon što sam napustila ŽNK „Mladost“ iz Novog Travnika, bila sam slobodan igrač i ljudi iz ŽNK “Modriča” su čuli za to i pozvali me na jedan turnir, nakon čega smo dogovorili daljnju suradnju. Sada sam jako zadovoljna što nastupam za taj klub, jer smo trenutno u vrhu Premijer lige i trener Nikola Nikić je ujedno i izbornik Ženske nogometne reprezentacije BiH U19 za koju ja nastupam.

- Budući da nastupaš i za Žensku nogometnu reprezentaciju BiH do 19 godina, kada si prvi put dobila poziv da zaigraš za reprezentaciju?

Nakon samo šest mjeseci treniranja, dakle s 15 godina, dobila sam reprezentativni poziv, što mi je bila i velika čast.


- Imala si povredu glave. Kako je došlo do te povrede i kakvo je sada zdravstveno stanje?

Igrala sam utakmicu u Banja Luci i sa nekih dva metra blizine dobila sam jak udarac u glavu, nakon čega sam bila dvadesetak minuta u nesvijesti, jer je došlo do začepljenja arterija. Od tada nosim zaštitnu kacigu i hvala Bogu sada je stanje dosta bolje.

 Kako stižeš uskladiti sve obveze, budući da pohađas i gimnaziju u KŠC-u?

Što kažu „sve se može, kad se hoće“. Trudim se uskladiti sve obveze, kako ne bih razočarala roditelje, jer je ipak škola na prvom mjestu. Za sada to uspijevam.

- Za koji klub navijaš i tko ti je uzor u nogometnom svijetu?

Navijam za Bayern München, a uzor mi je Manuel Neuer. Izuzetno je mlad golman, a uz to je već dosta iskusan i jedan je od najboljih golmana današnjice.

- Gdje se vidiš u budućnosti i kakvi su ti planovi?

Budući da je u BiH jako teško uspjeti i nešto postići, nadam se ako Bog da nekom inozemnom transferu i to mi je trenutni cilj. Kako je krenulo, svi ciljevi su mi se do sada ostvarili, pa se nadam i tom ostvarenju i neću odustati od toga.

/j.m./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa