.

"Zmajevi" večeras u Zenici dočekuju Austriju, "Vatreni" u Španjolskoj

11 Rujan 2018

Nakon uspješnog starta i gostujuće pobjede nad Sjevernom Irskom (2:1), nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja natjecanje u Ligi nacija večerašnjim (20.45 sati) duelom na zeničkom Bilinom polju protiv Austrije.

U prethodne tri međusobne utakmice reprezentativci BiH su dva puta remizirali s Austrijancima (1:1) i zabilježili jedan poraz (0:2). Uz nova tri boda iz današnje utakmice, najbolji bh nogometaši bi se još više primakli cilju, a to je prvo mjesto u grupi i prelazak u Ligu A za naredno natjecanje koje je na rasporedu 2020. godine.

- Igrači koji su bili roviti su se oporavili i svi konkuriraju za utakmicu. Miralem Pjanić će igrati. Očekujemo dobru utakmicu, znamo snagu protivnika i uvjeren sam da ćemo nakon ne tako dobre igre u Irskoj, ali uz osvojena tri boda, bolje odigrati na Bilinom polju.

Očekujemo pun stadion, što nam je također važno. U Irskoj je bio fenomenalan ambijent i vjerujem da će tako biti i na Bilinom polju – rekao je izbornik Robert Prosinečki na jučerašnjoj pres-konferenciji.

- Poznat nam je kvalitet Austrije, dosta smo i analizirali. Disciplinirani su, gaje presing igru po cijelom terenu, ali se nadam da ćemo biti ti koji ćemo voditi igru. O slabim stranama protivnika neću mnogo govoriti jer su njihovi novinari ovdje, a imamo i prevodioca. A te mane ćemo iskoristiti i sa šest bodova će nam biti puno lakše u nastavku Lige nacija – naglasio je selektor Prosinečki.

Glavni adut “Zmajeva”, kao i obično, bit će najveća zvijezda, kapiten i golgeter Edin Džeko.

- Imam dobra sjećanja na prethodno gostovanje u Beču, kada smo dobro odigrali, ali prošlo je nekoliko godina od tada. Očekujemo kvalitetnu utakmicu, uvijek bih potpisao da osvajamo bodove, a ne igramo dobro. Nismo zadovoljni našom igrom u Irskoj. Selektor je napravio analizu i probat ćemo da promijenimo neke stvari na terenu.

Imam osjećaj da ni atmosfera u Zenici nije kao u prijašnjim godinama. Pozivam navijače da napune stadion i podrže nas, a mi ćemo dati svoj maksimum na terenu kako bismo stigli do pobjede nad Austrijom, koja nam je konkurent za prvo mjesto u grupi - kazao je Džeko, koji je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj diplomirao sportski menadžment. /avaz.ba/

Hrvatska starta u Ligi nacija, svjetski doprvaci na teškom gostovanju u Španjolskoj

Hrvatska će večeras sa Španjolskom u Elcheu odigrati svoju prvu utakmicu Lige nacija, novog natjecanja u kojem su smješteni u skupinu 4 prvog jakosnog razreda, a osim Španjolaca suparnici su u grupnoj fazi natjecanja Englezi. Španjolci su već uknjižili prve bodove, u subotu su na Wembleyju pobijedili Englesku 2:1. Španjolska i Hrvatska odigrale su šest međusobnih utakmica. Španjolci zasad vode 3:2, a jedna je utakmica završila neodlučeno. 

Red je da na premijeri budu najugledniji, a Hrvatska gotovo da nije mogla smisliti prestižniji start u Ligi nacija. Ivan Santini predvodit će napad, njegova sedamnaestica na mjestu Mandžukićeve, Luka Modrić i Ivan Rakitić dirigirat će igrom. Vatreni sedmi put igraju protiv Španjolske, premijerno na njezinom tlu za bodove i idu po pobjedu. To će posebno istaknuti igrači koji iskazuju želju za novim velikim rezultatima nacionalne vrste.

No, doći na Pireneje i matirati La Roju u dvoboju za bodove, to mogu samo najveći frajeri i događa se vrlo rijetko. Nije zabilježeno već 15 godina. Za konačan domet u skupini već prva utakmica nosi veliki ulog, jer Luis Enrique krenuo je pobjednički na Wembleyju i ako bi Španjolska još jednom uzela tri boda, stekla bi zamah u kojem bi je teško bilo zaustaviti. Natjecateljski, bod bi za Hrvatsku bio vrlo zgodan, pogotovo kad se zna da nema Lovrena, Rebića, Kramarića i Strinića.

Borba na sredini

Zlatko Dalić nije postavio imperativ rezultata, no rejting svjetskog doprvaka valjalo bi držati što uspješnije. Premda sa svakim rezultatom završni redoslijed ostaje otvoren. Naći prvog napadača izbornik je označio najvažnijom zadaćom, velika je to prilika za centarfora Anderlechta Ivana Santinija, a tijekom utakmice mogao bi šansu dobiti i Marko Livaja.

Dalić je ovaj put sastav ostavio u sferi tajne, hoće li zaigrati Kovačić ili Pjaca? Što mora, barem dijelom utjecati na koncepciju igre. Pojedini španjolski novinari vjeruju da će ovaj put njihov napad predvoditi Morata, međutim Rodrigo je u toj ulozi bio vrlo dobar na Wembleyju.

- Glavna borba će se voditi u sredini terena, moramo biti bolji i agresivniji nego protiv Portugala za pobjedu - konstatirao je izbornik.

- Napravili smo sjajne rezultate protiv najvećih suparnika, nismo se došli braniti nego da pokušamo pobijediti. Znam da u Elcheu nikad nisu poraženi, no rušimo sve tradicije pa ćemo probati i tu - dodao je Dalić.

Očekuje li presing Španjolske?

- Luis Enrique najavio je visoki presing, to su pokazali u velikom dijelu utakmice s Englezima, očekujemo to pred domaćom publikom jer nemaju što izgubiti. Moramo biti spremni na to.

Drugačiji će biti sastav nego s Portugalom, za pojedina imena.

- Nemamo puno mogućnosti. Rekao sam da rezultat nije primaran, ali kad dođeš na takvu utakmicu moraš ići na rezultat, velikih promjena neće biti, no dat ćemo priliku nekima novima da smo načisto s kim možemo dalje. Bitne su nam kvalifikacije, ali bitna nam je i Liga nacija.

Španjolcima su Englezi sakrili loptu.

- Moramo biti agresivniji da se to i nama ne dogodi. I stajati bliže igračima, Španjolci sada igraju brže, okomitije, a imaju i neke igrače koji ulaze u prostor, prije svega mislim na Rodriga, ne čekaju loptu u noge.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji je iza nas, nova priče traži nove pothvate.

- Možda je djelovalo u Rusiji da sličimo Španjolskoj, ali Hrvatska sigurno ne kopira nikoga, igra na svoj način. Pokazali smo i karakter, imali i malo sreće, ali sreća prati hrabre. Finale nisam gledao, niti ću ga gledati ikada u životu. Idemo sada dalje - zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić. /sportske.jutarnji.hr/

Obje utakmice počinju u 20:45 sati, "Zmajeve" osim u Zenici možete pratiti na TV Pink kanalu, dok gostovanje "Vatrenih" u Španjolskoj na Novoj TV ili Sport klub kanalima.

Večerašnji parovi Lige nacija:

Liga A: Island-Belgija, Španjolska-Hrvatska

Liga B: BiH-Austrija

LIGA C: Finska-Estonija, Mađarska-Grčka

Liga D: Moldavija-Bjelorusija, San Marino-Luksenburg

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa