.

Sve je spremno za 64. izdanje novogodišnje turneje ''Četiri skakaonice''

28 Prosinac 2015

U ponedjeljak, 28. prosinca, kvalifikacijama u Obertsdorfu, počinje 64. izdanje novogodišnje turneje ''Četiri skakaonice''. Novogodišnja turneja je uz Olimpijske igre, najprestižnije takmičenje u okviru ski skokova i najznačajniji događaj u svijetu sporta koji nas iz stare uvodi u novu godinu.

 

 

Format natjecanja

Najbolji ski skakači svijeta u okviru novogodišnje turneje natječu se na dvije skakonice u Njemačkoj i dvije u Austriji. Obertsdorf i Garmischaprtenkirchen su gradovi domaćini u Njemačkoj, a Innsbruck i Bishoschofen u Austriji.

Natjecanje se sastoji od četiri pojedinačna natjecanja koja se boduju i za Svjetski kup, a zbir ocjena sa četiri skakaonice daje i konačnog pobjednika turneje.

Od sezone 1996/1997 uvedeno je natjecanje u parovima, gdje u glavnom takmičenju gledamo 25 parova, od kojih pobjednici prolaze u drugu seriju, a pet skakača u finalnu seriju ulaze kao najbolji poaženi ili lucky loseri.

 

Povijest

Početak ovog tradicionalnog natjecanja, veže se za sezonu 1952/1953. Te sezone, Austrijanac Sepp Bradl, ušao je u povijest ski skokova, kao prvi pobjednik novogodišnje turneje. Bradl je slavio ispred Norvežana, Halvora Naesa i Asgeira Dolpadsa.

U sezoni 1955/1956, Nikolaj Kamenski je postao jedini pobjednik turneje iz Sovjetskog saveza u njenoj povijesti. Do dan danas, nijedan skakač iz zemalja bivšeg SSSR-a , nije ponovio taj uspjeh.

Povijest natjecanja, obilježili su skandinavski skakači iz Finske i Norveške, te domaćini Nijemci i Austrijanci.

Pomenute četiri države su dominirale od 1956/1957, pa sve do sezone 1997/1998 kada je nihovu dominaciju prekinuo, Japanac Kazuyoshi Funaki, postavši prvi i jedini pobjednik turneje iz ''Zemlje izlazećeg sunca''.

Osim Funakija, slavlje ''velikoj četvorci'', pokvario je i Slovenac, Primož Peterka koji je slavio u sezoni 1996/1997, prvoj u novom formatu natjecanja.

 

Statistike i rekordi

Najuspjšeniji na turneji su Austrijanci sa 16 pobjeda, a skakči iz Njemačke i Finske imaju 15, dok je Finac Janne Ahonen, natjecatelj sa najviše titula. Legendarni ski skakač iz Finske je pet puta bio pobjednik ovog prestižnog natjecanja.

Sezona 2005/2006, ušla je u anale novogodišnje turneje, nakon što su Janne Ahonen i Čeh, Jakub Janda, nakon osam skokova podijelili pobjedu sa istim ukupnim zbirom bodova.

Njemački skakač, Sven Hanawald je jedini natjecatelj u povijesti turneje, koji je slavio na sve četiri skakonice. Taj poduhvat legendarni Nijemac, ostvario je u sezoni 2001/2002.

Neki od najboljih natjecatelja u povijesti ovog sporta nisu osjetili slast pobjede na novogdišnjoj turneji, a sigurno najveće ime među njima je Nijemac Martin Schmitt.

Kad je u pitanju najduži skok u povijesti natjecanja, on je u vlasništvu, Norvežanina Sigurda Petersena i Švicarca Simona Ammanna. Petrsen je 2003 u Obertsdorfu skočio 143.5 metara, a istu dužinu je ponovio Ammann 2010, u Garmischaprtenkirchenu.

 

Sezona 2015/2016 - analiza i prognoze

Sudeći prema trenutnim rezultatima u SK i formi, prvi favorit je svakako Slovenac Peter Prevc. Fenomenalni natjecatelj iz Slovenije ima tri vezane pobjede u svjetskom Kupu i nalazi se u izuzetnoj formi, a na turneju dolazi kao lider svjetskog Kupa.

Oči njemačke javnosti bit će usmjerene prema aktuelnom osvajaču SK i trenutno drugoplasirnom u poretku, Severinu Freundu, koji bi mogao nakon Svena Hanawalda i 2002. godine postati prvi Nijemac koji će osvojiti ovo prestižno natjecanje.

Pažnju treba obratiti i na sjajan mladi tim Norvežana, koji su u ovoj sezoni osvojili pet pobjedničkih postolja, a čak četvorica se nalaze u top 10 na tabeli svjetskog Kupa. Predvodi ih Kenneth Gangnes, a tu su još Daniel Andre Tande, Johan Forffang, Joachim Hauer, Andreas Stjernen i Andres Fannemel.

Austrijanci su veliki upitnik pred početak turneje. Michael Hayboeck je osvojio dva postolja u ovoj sezoni, dok je aktuelni osvajač turneje, Stefan Kraft daleko od željene forme. Gregor Schlierenzauer nije nastupio na zadnja dva natjecanja u SK i svaka prognoza u vezi Austrijanaca bi bila nezahvalna.

Od potencijanih iznenađenja izvojit ćemo mladog Slovenca, Domena Prevca, zatim Nijemce Richarda Freitaga Andreasa Wellingera, veterana Noriaki Kasaija, a spomenut ćemo i legendarnog Simona Ammanna. Velesila u ski-skokovima, Finska i na ovu turneju dolazi bez natjecatelja za ozbiljan plasman, što je sigurno još jedan alarm za sve u zemlji Nokie.

Na ovogdišnjoj turneji Četiri skakonice, nastupit će ukupno 17. nacija. /scsport.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa