.

Svinjska gripa: Deset osoba u bolnici, jedna životno ugrožena

02 Veljača 2016

Muškarac inicijala S. I. prebačen je iz Zenice u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog komplikacija i teškog stanja prouzročenog oblikom gripe H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa.

 

Prema informacijama, pacijent se nalazi u iznimno teškom zdravstvenom stanju, smješten je u jedinici internističke intenzivne terapije i životno je ugrožen. Prema saznanju “Avaza”, liječnici su pregledali suprugu i kćer oboljelog, a provjereno je stanje i na njegovu radnom mjestu jer je dolazio u kontakt s velikim brojem radnih kolega i sugrađana.

Ravnatelj Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac za Klix.ba kazao je kako je pacijent prebačen na UKCS zbog toga što u zeničkoj bolnici nije bilo uvjeta za dijagnosticiranje virusa H1N1, ali da je taj problem riješen.

“Nismo imali uvjete za liječenje tog pacijenta, ali sada smo nabavili potrebnu opremu za dijagnosticiranje virusa i pružanje odgovarajuće usluge”, naglasio je Skomorac.

Od 1. siječnja 2016. u Klinici za infektivne bolesti UKCS-a pregledana su 54 pacijenta s gripoznim sindromom.

“Od 54 pregledana pacijenta, 17 ih je hospitalizirano u ovoj klinici. Od 17 hospitaliziranih pacijenata, kod 10 ih je pronađen virus H1N1, kod dva pacijenta gripa tipa A, te kod jednog pacijenta gripa tipa B”, navodi se u priopćenju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, prenose mediji.

Prema navodima iz UKCS-a, hospitalizirani pacijenti su pod nadzorom liječnika, te primaju odgovarajuću terapiju. Vjerojatno je do aktivacije virusa došlo uslijed promjene temperature iz drastičnog minusa u gotovo proljetno vrijeme. H1N1, virus poznat kao svinjska gripa, je bolest koja napada respiratorne organe i praćena je visokom temperaturom. Premda su se u javnosti pojavile neslužbene informacije kako je nekoliko osoba u BiH posljednjih dana već preminulo zbog virusa H1N1, ni iz jedne bolnice medijima to nisu mogli potvrditi. /vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa