.

Vlada FBiH: Podrška zapošljavanju

02 Veljača 2016

Vlada Federacije BiH 02.02.2016. godine je 39. sjednicu.

 

 

Na sjednici je donesena Odluka o usvajanju Programa utroška s Planom raspodjele sredstava „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja“, utvrđenih Proračunom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Riječ je o ukupnom iznosu od 50.000.000 KM, s sredstva će biti realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Ukupan iznos raspodjeljuje se po županijama, u ovisnosti od broja nezaposlenih osoba i učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH. Po tom kriteriju, Unsko-sanskoj županiji pripada 6.115.000 KM, Posavskoj 580.000 KM, Tuzlanskoj 14.065.000 KM, Zeničko-dobojskoj 9.385.000 KM, Bosansko-podrinjskoj 550.000 KM, Središnjoj Bosni 4.360.000 KM, Hercegovačko-neretvanskoj 4.355.000 KM, Zapadnohercegovačkoj 1.445.000 KM, Sarajevskoj 7.965.000 KM, te Herceg-bosanskoj iznos od 1.180.000 KM.

Svrha programa je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u nivou stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju.

Danas je Federalna vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu, čiji je cilj jačanje tržišta lizinga. Jednom od 93 izmjene i dopune definirano je da, s obzirom na položaj i i broj subjekata, lizing može biti direktni, indirektni i povratni.

Smanjenje rada na crno, jačanje discipline u oblasti doprinosa i podnošenja prijava u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa, osnovni su razlozi zbog kojih je Vlada FBiH odlučila da danas utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Izmmeđu ostalog, sada je propisano da obveznik uplate doprinosa prijavu za upis u Jedinstveni sistem za svakog novog zaposlenika podnosi Poreznoj upravi najkasnije dan prije otpočinjanja rada osiguranika.

Unapređenje kvaliteta teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja razlog je što je Federalna vlada danas utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Također, po hitnom postupku, danas je u Parlament FBiH upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.

U potpuno novom, danas utvrđenom Nacrtu zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima predviđeno je da su načela na kojima se zasnivaju ovi fondovi dobrovoljnost i ravnopravnost članstva, raspodjela rizika ulaganja, javnost rada, te akumulacija i investiranje sredstava.

Federalna vlada donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa i Uredbu koja utvrđuje uslove, kriterije i postupak zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici, izuzev savjetnika nositelja funkcija.

Danas je donesena i Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija.

Ove tri uredbe su donesene u cilju usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Vlada Federacije BiH donijela je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, više odluka o transferima ovog ministarstva namijenjenim za raseljene osobe i povratničku populaciju, planiranim u Proračunu Federacije BiH za 2016. godinu u iznosu od 23 milijuna KM.

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je svoj Program rada za 2016. godinu koji će dostaviti Parlamentu FBiH na razmatranje. /o.t./



 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa