.

Travnička tvrtka "Bajra" sumnjiči se za ilegalni izvoz mesa u Tursku

04 Veljača 2016

Istražne institucije, uključujući SIPA-u, i veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini provode opsežne provjere kako bi otkrili mrežu krijumčara mesa koji su ga najprije uvozili iz zemalja EU, a zatim su ga izvozili u Tursku uz izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi, piše Večernji list BiH.

Otkriveno je 725 krivotvorenih putovnica za životinje i stotine krivotvorenih ušnih markica. Temeljem otkrivenih zloporaba dosad su zatvorena dva izvozna objekta.

Odluka o zabrani

“Večernjak” je u posjedu jednog od rješenja, odnosno uputa Uprave za veterinarstvo BiH za kompaniju “Bajra” iz Travnika, kojoj se zabranjuje izdavanje posebnih odobrenja za izvoz mesa u Tursku budući da su inspektori u toj kompaniji utvrdili da su imali krivotvorenu dokumentaciju. 
“S obzirom da je prigodom odjave goveda zaklanih u klaonici ‘Bajra’ d.o.o. Travnik utvrđena pojava putovnica za goveda s krivotvorenim podacima, čime je došlo do povrede propisa u pogledu indentifikacije i nadzora kretanja živih životinja i posljedično tome nemogućnosti utvrđivanja stvarne identifikacije životinja, te na osnovi izvješća o postupku certificiranja pošiljki goveđeg mesa koje se izvozi u Republiku Tursku, koju je obavilo Povjerenstvo uspostavljeno od ravnatelja Ureda za veterinarstvo BiH 9. prosinca 2015. godine, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja zabranjuje se izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata oznake KZV-TR-14 za odobreni izvozni objekt ‘Bajra’ d.o.o., veterinarskih nadzornih brojeva za obavljanje pojedinačnih djelatnosti KL-2-62 i 2-1358, lociran na adresi Dolac na Lašvi, 72270 Travnik”, navodi se u odluci. Pritom je zatraženo od inspektora Srednjobosanske županije da provjere i dostave informaciju o broju ranije zaduženih, a neiskorištenih veterinarsko-zdravstvenih oznaka KZV-TR-14 prema Uredu za veterinarstvo BiH te obustave izdavanje certifikata. 
“Večernji list” je prvi otkrio aferu uvoza mesa iz EU radi izvoza u Tursku premda je to na početku pokušalo zataškati nekoliko državnih dužnosnika. I sam državni ministar sigurnosti Mirko Šarović je potvrdio kako su već prikupljeni dokazi koji potvrđuju da postoji mreža koja organizira uvoz žive stoke iz država članica EU, čije se meso nakon toga s deklaracijom da je uzgojeno u BiH izvozi u Tursku.

Više tisuća tona

Turska je vlada 2014. odobrila BiH bescarinski izvoz više tisuća tona svježeg mesa kao vrstu potpore gospodarstvu te zemlje nakon katastrofalnih poplava. No, uzgoj stoke u BiH je takav da svojim kapacitetima jedva uspijeva popuniti kvote bescarinskog izvoza koje su u slučaju Turske na godišnjoj razini od oko 15 tisuća tona. Tvrtke su umjesto domaće govedine praznine popunjavale mesom iz Poljske i Rumunjske. Utvrđene su zloporabe jer veterinarske inspekcije nisu provele odgovarajući nadzor. Policija i inspekcije i dalje provode istragu, a posebna pozornost posvećuje se tvrtkama koje su istodobno uvoznici mesa u BiH iz EU i izvoznici u Tursku. Predstavnici turske vanjskotrgovinske komore bili su protiv nastavka izvoza mesa iz BiH u tu zemlju, ali je na temelju političkog dogovora taj posao ipak nastavljen.

izvor: vecernji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa