.

Federalizam 
i hrvatsko pitanje ključni za stabilnu BiH

24 Ožujak 2016

“Osnovni preduvjet integracije, upravljivosti, stabilnosti i napretka i održivosti BiH je ustavno-pravna, institucionalna i politička ravnopravnost triju njezinih konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Bez ravnopravnosti konstitutivnih naroda nema ni integracije države, ni njezine stabilnosti, ni napretka ni održivosti”. Tako je jedan od urednika Ivan Vukoja sublimirao glavnu poruku studije “BiH - fedreralizam, ravnopravnost, održivost” čiji je motiv potaknuti raspravu o preustroju BiH u cilju osiguravanja institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, koja je jučer predstavljena u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Predstavljanje studije privuklo je veliku pozornost u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, govornici su bili i suurednik studije Milan Sitarski, a predstavljači prof. dr. Ivo Lučić i Ugo Vlaisavljević, te član Instituta za društveno-politička istraživanja Josip Blažević. 
Federalizam i konsocijacija su, po mišljenju autora i predstavljača, zaglavni kamen za rješavanje višedesetljetne enigme nastale zaustavljanjem rata i stvaranjem nepravednog mira, ponajprije u odnosima triju naroda koji nemaju jednake pozicije.

Teritorijalna autonomija

“Jedino federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti, te federalizacija kao proces, imaju potencijal dosljedno provesti ustavno načelo konstitutivnosti naroda i osigurati njihovu punu institucionalnu ravnopravnost unutar autentičnog bh. političkog poretka”, rekao je Vukoja predstavljajući studiju. Pri tome je naveo kako federalizam podrazumijeva pravo konstitutivnih naroda na teritorijalnu autonomiju i samoupravu, a konsocijacija institucionalnu autonomiju i podijeljenu/zajedničku upravu. 


“Federalizam smatramo jedinim realnim i legitimnim rješenjem za BiH zato što je Ustav BiH Bošnjacima, Srbima i Hrvatima dodijelio status konstitutivnih naroda”, naveo je član stručnog tima IDPI-ja dodajući kako je za BiH optimalan model uređenja u okviru “multinacionalnog federalizma i konsocijacijske demokracije”. 
“Mi pokušavamo tu debatu utemeljiti na argumentima koji su i povijesnog karaktera, s obzirom na to da smo u jednoj iscrpnoj povijesnoj analizi pokazali kako konstitutivni narodi nisu nikakav ‘feler’ i nekakva mana BiH, nego konstanta njezine povijesti tijekom koje je ona bila u različitim širim društvenim i državnim zajednicama te da su najveći problemi u odnosima među njezinim narodima bili upravo onda kad političko ustrojstvo nije uvažavalo i nije prepoznavalo taj koncept konstitutivnih naroda, kako god se oni nazivali u određenim povijesnim razdobljima”, istaknuo je Sitarski.


Prema riječima profesora dr. Ive Lučića, u bh. društvu se još uvijek spomen konsocijacije predstavlja fašizmom jer je se shvaća kao prijetnja ideji unitarizacije zemlje. 
“Utjerivanje u identitet ovdje je uvijek imalo elemente etničkog čišćenja”, rekao je dr. Lučić.

Vatromet i EU

Objasnio je kako tri naroda s različitih polaznih točaka gledaju na BiH, a što je predstavio i s raspoloženjem prigodom nedavnog podnošenja zahtjeva za stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU. Tada je među Hrvatima “vatrometom” obilježen taj čin, dok je, pak, u bošnjačkom i srpskom dijelu BiH ta činjenica uglavnom ignorirana. Po Lučićevim riječima, studija IDPI-ja ima veliki potencijal u rješavanju ključnih političkih prijepora između Hrvata, Srba i Bošnjaka. “Studija je važan korak prema dijalogu i nije završetak u ovome procesu. Nudi čitav niz rješenja i ne predstavlja se apsolutnom istinom”, rekao je Lučić. Po mišljenju prof. dr. Uga Vlaisavljevića, ključ za rješenje svih problema u BiH je hrvatsko pitanje, premda je cijeli taj naroda nazvao konstitutivnom manjinom. 
“Hrvatsko pitanje je pitanje svih konstitutivnih naroda u BiH i pitanje rješenja ukupne krize u BiH. Sadašnje stanje pokazuje kako mi nemamo temelj za etnokulturnu pravdu”, rekao je dr. Vlaisavljević. On smatra kako su, nažalost, tri naroda u BiH jednakopravna samo na teritoriju koji je osvojila ratna mašinerija. 

Autor: Zoran Krešić, vecernji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa