.

Suci i tužitelji morat će prikazati javnosti svoju imovinu

04 Travanj 2016

U budućnosti bi suci i tužitelji u BiH i svi nositelji pravosudne vlasti morali dostavljati Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV) s točnim informacijama popunjene imovinske kartice, za što se zalaže organizacija Transparency International i Venecijanska komisija, piše Večernji list BiH.

 

Manjkavosti

Postojeću uredba po kojoj suci i tužitelji ne moraju dostavljati svoje imovinske kartice, već samo godišnja financijska izvješća, koja i onako nisu javno dostupna, Venecijanska komisija proglasila je manjkavom. Po njihovoj ocjeni, ovim se zapravo ne obvezuje nositelje pravosudne vlasti otkriti svoju ukupnu imovinu. U najnovijoj analizi pod nazivom “Sukob interesa u pravosuđu – pregled propisa i preporuka”, koju je napravio Transparency International, ističe se kako prema postojećoj praksi suci i tužitelji u godišnjim financijskim izvješćima navode, između ostalog, aktivnosti koje su obavili izvan svoje dužnosti, uključujući iznose koje su naplatili.

“Financijska izvješća uključuju informacije o bračnom partneru i djeci s kojom žive u istom kućanstvu, a koji posjeduju dionice ili sudjeluju u rukovođenju privatnim ili javnim poduzećima i udrugama, uključujući političke stranke. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće šalje obrasce za financijska izvješća, a može tražiti i dodatne informacije.

Međutim, Vijeće nema kapaciteta provjeravati točnosti navoda iz financijskih izvješća te takva financijska izvješća samo arhivira”, stoji u analizi i traži se učinkovitija evidencija i nadzor nad imovinom sudaca i tužitelja u BiH. Po istraživanju Transparency Internationala, sporno je što dodatne aktivnosti nisu ograničene u smislu visine financijske koristi koju mogu ostvariti nositelji pravosudne vlasti preko dodatnih aktivnosti. “Čak i ako bi se primijetile određene nepravilnosti i netočnosti u dostavljanju financijskih izvješća, ne postoji mehanizmi da se nositelj pravosudne vlasti sankcionira za takve nepravilnosti te samo nepodnošenje financijskih i imovinskih podataka VSTV-u nije kažnjivo”, napominju iz ove međunarodne nevladine organizacije. Oni naglašavaju kako podnošenje financijskog izvješća o zaradi suca i tužitelja nije isto što i imovinska kartica koja je mnogo širi pojam i obuhvaća i informacije o stjecanju pokretne i nepokretne imovine u većem iznosu.

Otkrivanje imovine

Sporna je po njima i činjenica što, pored toga što je pitanje dostavljanja imovinskih kartica neuređeno, i samo objavljivanje financijskih izvješća i imovine nije javno dostupno. Venecijanska komisija je više puta naglasila da se ovo pitanje u BiH mora riješiti jer se potpunim otkrivanjem imovine sudaca i tužitelja pokazuje jača borba protiv korupcije, kao što je to slučaj bio u drugim državama u Europi i okruženju. “Objavljivanje financijskih izvješća i imovine nositelja pravosudne vlasti i njihovih srodnika treba biti obvezno (UNDODCP, 1999.), na takav način se dolazi do jakog alata u sprečavanju nezakonitog bogaćenja i sprečavanja sukoba interesa. Dostavljanje i javna dostupnost financijskih izjava i imovinskih kartica obveza je u zemljama okruženja, kao i u većini zemalja članica Vijeća Europe”. poručuju u svojoj analizi iz Transparency Internationala.

Izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa