.

U Mostaru se pokreće studij komparativne književnosti

05 Travanj 2016

Senat Sveučilišta u Mostaru, na sjednici održanoj 4. travnja 2016. godine, usvojio je nastavni plan i program studija Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, što znači da će studenti od 2016./2017. akademske godine moći upisati studij komparativne književnosti uz kombinaciju s nekim od postojećih 12 dvopredmetnih studija.

Studij komparativne književnosti bavi se proučavanjem područja opće povijesti književnosti, teorije i metodologije proučavanja književnosti, poredbene povijesti hrvatske književnosti, teatrologije, filmologije, kao i onih područja kojima se sam program može unaprijediti. Za izvođenje nastave Filozofski fakultet gotovo u potpunosti ima stalno zaposlen kadar uz iznimno angažiranje vanjskog kadra za teatrologiju i filmologiju.

Studij komparativne književnosti Filozofskog fakulteta je specifičan i inovativan jer pored svjetskih i hrvatskih klasika, Studij teži komparativnom istraživanju i njegovanju kulturne, povijesne i književne baštine BiH, kroz različite kolegije. Osim toga, na diplomskom studiju kolegiji koji se bave filmskim interpretacijama književnosti izvode se i na stranim jezicima (engleskom i njemačkom), pri čemu studenti imaju mogućnost izbora. Studij osigurava studentima i neke opće kompetencije, ponajprije iz informacijske pismenosti, prateći razvoj IT tehnologije i njezine uloge u suvremenom društvu i kulturi.

Svrhovitost Studija komparativne književnosti u visokom obrazovanju kao i na tržištu rada ogleda se, između ostalog, u njegovoj interdisciplinarnosti, koja se realizira kroz područja koje studij proučava te kroz samu dvopredmetnost studijskog programa. Naime, Studij komparativne književnosti studira se samo u kombinaciji s drugim dvopredmetnim studijskim programima, što znači da se može kombinirati sa studijima stranih jezika, hrvatskog jezika, povijesti, povijesti umjetnosti, filozofije, informacijskih znanosti, bibliotekarstva, novinarstva, i drugih, čime se u svakoj kombinaciji za studenta ostvaruje određena „apsolutna“ ili „komparativna“ prednost.

Za svaku pojedinu kombinaciju može se definirati niz prednosti, zbog kojih se studenti mogu uključiti u razna područja rada, npr. rad  u izdavaštvu i knjižarstvu, u medijima, državnoj upravi, u javnim i privatnim ustanovama kulture, politike i kulturnog posredovanja, na poslovima propagande, marketinga te raznih slobodnih profesija (npr. publicisti, pisci, prevoditelji i sl.). /treci.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa