.

General James Adkins u MO BiH – liderstvo i zasluge za realizaciju Programa državnog partnerstva Nacionalne garde Marylanda i Bosne i Hercegovine

14 Travanj 2016

Ministrica obrane Marina Pendeš primila je 13. travnja 2016. godine u posjetu umirovljenog generala Jamesa A. Adkinsa, bivšeg komandanta Nacionalne garde Maryland, sa kojim je razgovarala o zajedničkoj suradnji Nacionalne garde Marylanda i Ministarstva obrane BiH, nakon čega je prisustvovala uručenju zvanja “počasni doktor nauka”  koje je generalu Adkinsu, u Domu OS BiH u Sarajevu, uručeno od strane Američkog univerziteta u BiH.

 

Tijekom razgovora, istaknuta je uspješna višegodišnja bilateralna suradnja, za čiji uspjeh, najveće zasluge i osobni doprinos ima general Adkins. Ministrica Pendeš je tijekom razgovora istakla da je, tijekom mandata generala Adkinsa, “snažno liderstvo i zajednička posvećenost Programu državnog Partnerstva između Bosne i Hercegovine i Savezne države Maryland doživjelo svoju punu ekspanziju na polju suradnje vojska-vojsci, a otvorena su i brojna područja za saradnju u područjima vojska-civili i civili-civili.”

General Adkins je kazao da će, sa svoje strane, nastaviti pružati pomoć Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, kao i davati podršku Programu državnog Partnerstva Nacionalne garde Maryland i Bosne i Hercegovine, kako bi se ispunili svi neophodni uvjeti za brže priključenje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama. Na kraju je ministrica Pendeš uručila poklon generalu Adkinsu, kao priznanje i zahvalnost za njegov doprinos i pomoć i kao podsjećanje na zajedničku suradnju Nacionalne garde Maryland i Ministarstva obrane BiH.

Susretu u Ministarstvu odbrane BiH je prisustvovao Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović.

U svom obraćanju prisutnim zvanicama na ceremoniji u povodu, uručenja zvanja “počasni doktor znanosti”, ministrica Pendeš posebno je istakla doprinos generala Adkinsa razvoju Programa Državnog Partnerstva između Marylanda i Bosne i Hercegovine, “kojim je pružena podrška stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regiji, reformama i poticaj procesu euroatlantskih integracija.” 

Ambasadorica SAD u BiH NJ.E. Moureen Cormack, uputivši izraze zahvalnosti general majoru Jamesu Adkinsu “kao posebnom prijatelju BiH”, naglasila je da je “zajednički interes da održavamo i jačamo prijateljske veze između naših dviju zemalja, vojski i zajednica”, te da je mandat generala Adkinsa “uključivao preko stotinu angažmana koji su spojili pripadnike Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga SAD i BiH, da bi usavršili svoje vještine, razmijenili znanje i uspostavili zajedničke veze.”

Priznanje “počasni doktor znanosti” generalu Jamesu Adkinsu uručio je potporučnik OS BiH Benjamin Sačak, student postdiplomskog studija na Američkom univerzitetu u BiH.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa