.

Nema više prevara, poslodavci od danas radnike moraju prijaviti dan prije početka rada

28 Travanj 2016

Porezna uprava Federacije BiH oglasila se priopćenjem u kojem obavještava obveznike uplate doprinosa-poslodavce da je danas počela primjena Zakona o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, prema kojem su porezni obveznici dužni prijavu svakog novog zaposlenika podnijeti nadležnoj poreznoj ispostavi najkasnije dan prije početka rada zaposlenika.

 

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da prijavu radnika izvrše prije nego što zaposlenici započnu s radom kako se ne bi izlagali nepotrebnim sankcijama i toškovima.

Prijava zaposlenika u Jedinstveni sustav podnosi se na obrascu JS3100 koji se može preuzeti s web stranice Porezne uprave FBiH u dijelu obrasci. Popunjen obrazac prijave JS3100 predaje se u nadležnu poreznu ispostavu.

Prijavu za upis zaposlenika u Jedinstveni sustav obveznik uplate doprinosa podnosi, i to: prema sjedištu obveznika uplate doprinosa gdje zaposlenik radi, prema sjedištu poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta gdje zaposlenik radi, prema prebivalištu zaposlenika iz FBiH koji je zaposlen u institucijama BiH, prema prebivalištu zaposlenika iz Federacije BiH koji radi u poslovnoj jedinici u FBiH, a sjedište obveznika uplate doprinosa je u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu ili izvan teritorije BiH, prema sjedištu poslovne jedinice u FBiH, obveznika uplate doprinosa čije je sjedište u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu ili izvan teritorije BiH, za zaposlenika koji ima prebivalište izvan teritorije FBiH, te Poreznoj ispostavi Orašje za zaposlenika kod obveznika sa sjedištem u Brčko Distriktu, a koji se opredjelio za korištenje prava kod Federalnog zavoda MIO.

Također, Porezna uprava FBiH obavještava osiguranike – zaposlenike da će u skladu s odredbama ovog zakona svakom osiguraniku po osnovu radnog odnosa putem interneta, odnosno preko web stranice Porezne uprave omogućiti pristup podacima o iznosu uplaćenih doprinosa. 

Unošenjem pristupnih podataka osiguranici – zaposlenici vrlo brzo će dobiti informaciju o uplaćenim doprinosima za mirovinsko i invalidsko osiguranje, doprinosima za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti po godinama počev od 1. siječnja 2011. godine.

O načinu pristupa aplikaciji i provjeri podataka o uplaćenim doprinosima putem interneta Porezna uprava FBiH će obavijestiti osiguranike – zaposlenike u narednom razdoblju. 

Do obavještenja o načinu pristupa aplikaciji osiguranici mogu podnijeti zahtjev nadležnoj poreznoj ispostavi, a Porezna uprava FBiH izdat će uvjerenje iz Jedinstvenog sustava koje sadrži podatke o iznosu uplaćenih doprinosa, navodi se iz Porezne uprave.

Izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa