.

Nakon tri mjeseca ponovno poskupjelo gorivo u FBiH: Cijene benzina i do 1,90 maraka po litri

14 Listopad 2016

Cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH posljednjih desetak dana “tiho” poskupljuju zbog konstantnog rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Većina benzinskih crpki u Federaciji Bosne i Hercegovine odlučila je podići cijene za sve naftne prerađevine u iznosu od najmanje pet feninga, što će prouzročiti skok i do 1,90 KM po litri. Promjene cijena potrošači će primijetiti do kraja tjedna jer odobrenja za njihovu korekciju, koja daje Ministarstvo trgovine FBiH, stupila su na snagu jučer, ili će najkasnije danas.

Poskupljenje u RS-u

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Odsjeka za cijene pri Federalnom ministarstvu trgovine, prije nego što poskupljenje stupi na snagu, prosječne cijene dizela u Federaciji BiH su 1,80 konvertibilnih maraka, a BMB 95 je bio 1,85 konvertibilnih maraka. Prema podacima Odsjeka za cijene, stagnacija u cijenama na benzinskim crpkama bilježi se gotovo od srpnja, što znači da je će novo poskupljenje biti prvo u čak tri mjeseca.

Cijene goriva i u Republici Srpskoj stihijski idu prema gore. Kako rastu cijene sirove nafte na tržištu, tako distibuteri podižu i cijene goriva svakodnevno za jedan ili dva feninga. Iz Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Republike Srpske poručuju kako je povećanje cijena bilo očekivano. Shodno načelima slobodnog tržišta, i crpke formiraju cijene u odnosu na konkurenciju, a konkurencija je u Republici Srpskoj velika.

Svjetsko tržište

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu konstantno raste od kraja rujna i dosegnula je cijenu od gotovo 53 dolara po barelu, što je dalo realnu osnovu da cijene nafte i naftnih prerađevina na benzinskim crpkama budu blago povećane. Cijena goriva uvelike ovisi i o nametima države. Iz Grupacije za promet naftom napominju kako oni iznose oko 80 feninga po litri. Za dizelska goriva trošarina je 0,30 KM, pristojbe za ceste su 0,15 KM, a za autoceste 0,10 KM po litri dizelskih goriva. Distributeri na konačnu cijenu goriva plaćaju i PDV, što zajedno iznosi 0,80 KM opterećenja prema državi. Za benzinska goriva nameti su veći za 0,05 KM jer trošarina za ta goriva iznosi 0,35 KM po litri goriva. Američkom “lakom” naftom za isporuke u studenom trgovano je na newyorškoj robnoj burzi za 51,24 dolara po barelu , dok se vrijednost 28. rujna kretala oko 45 dolara po barelu. Naftom se u utorak ujutro na svjetskim burzama trgovalo po najvišoj cijeni u posljednjih gotovo 15 mjeseci jer su dva najveća proizvođača u svijetu, Saudijska Arabija i Rusija, izrazila spremnost za suradnju na ograničavanju proizvodnje.

Sjevernomorska sirova nafta “brent” za isporuku u prosincu ugovarana je po cijeni od 53,04 dolara po barelu. Cijena “brenta” je, inače, u ponedjeljak “uzletjela” za 1,21 dolar.

/Večernji list/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa