.

Usuglašen novi opći kolektivni ugovor u FBiH

15 Prosinac 2015

Predstavnici sindikata i poslodavaca potvrdili su nakon današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH da su usuglasili novi opći kolektivni ugovor za FBiH te njegovo potpisivanje dogovorili za 18. prosinca u Sarajevu.

 


Edhem Biber koji je predsjedavao današnjom sjednicom pozvao je sve tri strane u Ekonomsko-socijalnom vijeću - predstavnike Federalne vlade, poslodavaca i sindikata da prisustvuju tom, kako je rekao, svečanom činu.


Safudin Čengić je u ime Udruženja poslodavaca u FBiH, jedne od strana u pregovorima, izjavio novinarima da su i poslodavci pristali na uvećanje najniže plaće u FBiH s dosadašnjih 360 KM na 406,5 KM. Najniža plaća na osnovu dogovorene satnice od 2,31 KM može iznositi i 411 KM ili 415 KM u ovisnosti od broja radnih sati.


Naknada za topli obrok je predviđena u iznosu jedan posto od prosječne plaće, a minuli rad je zadržan kao kategorija u novom kolektivnom ugovoru usprkos protivljenju partnera iz međunarodne zajednice.


Naknada po ovom osnovu je 0,4 posto za svaku godinu staža, rekao je Čengić i naznačio da će se poslodavci ubuduće založiti za ukidanje minulog rada kao kategorije naslijeđene iz bivšeg sustava, a nepoznate u drugim zemljama.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je, međutim, da će sindikat insistirati na zadržavanju ovih primanja pa ma kako da se bude zvala odrednica pod kojom će se isplaćivati.


Bajramović je zadovoljan što je Sindikat isposlovao zadržavanje minulog rada u novom općem kolektivnom ugovoru i što su navedena minimalna radna prava predviđena za sve, bez obzira na broj zaposlenih u tvrtkama.


Kako je rečeno na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, Federalna vlada bi trebala odlukom produžiti do 90 dana rok za usuglašavanje i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora u Federaciji. /vecernji.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa