.

Danas slab snijeg u Bosni, kiša u Hercegovini, u planiniskim predjelima promet otežan

21 Siječanj 2019

Prema izvješću Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -6; Sokolac -3; Ivan Sedlo -2; Bihać, Gradačac, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Travnik, Tuzla 0; Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Bugojno, Doboj, Jajce, Zenica, Zvornik 1; Grude, Široki Brijeg 4; Mostar, Trebinje 5; Stolac 6; Neum 7;

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme. sa snijegom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od -2 do 3, na jugu od 5 do 10 °C.

BIHAMK: Stanje na cestama

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Novi Travnik-Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Livno-Šujica-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo, Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Snijega na kolovozu ima mjestimično i na putevima u blizini Tomislavgrada, kao i prema graničnim prelazima Kamensko i Prisika. U ostatku zemlje kolovozi su pretežno mokri i klizavi. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Apelliramo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Molimo vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Danas do 15 sati zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Oštrik na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila premetuju naizmjenično, uz postavljenu prometnu signalizaciju (semafori).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurnu vožnju. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa