.

Ilija Nakić: U BiH nema zadovoljnih, vrijeme je da sjednemo i dogovorimo se

30 Siječanj 2019

Ilija Nakić 90-ih godina bio je strah i trepet za agresore, a o njegovu ratnom putu i zapovijedanju, da je kojim slučajem to činio pod američkom zastavom, dosad bi bile napisane knjige i snimljeni filmovi.

Zapovijedao je postrojbom Sveti Duh, HVO Travnik, brigadom HV Frankopan, 3. gardijskom motoriziranom brigadom Jastrebovi, bio je svojedobno i zapovjednik Zbornog područja Vitez. Nakon završetka rata otišao je u Zagreb, odakle je, uz praktično, usvojio i teorijsko znanje te se u BiH vratio kao školovan vojnik. U listopadu 2018. kao nositelj liste HNS-a u središnjoj Bosni osvojio je najveći broj glasova i postao zastupnik u SBŽ-u. Proteklog vikenda na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru izabran je u Predsjedništvo ove krovne institucije hrvatskog naroda u BiH. U intervjuu kaže kako je radostan što su sve hrvatske stranke prepoznale važnost trenutka i ujedinile se u borbi za jednakopravnost.

Dosad je bilo teško ujediniti sve hrvatske stranke, ali Deklaracija HNS-a je, izgleda, u tome uspjela. Istaknuto je zajedništvo. Kakav je vaš stav o tome?

- Svi smo svjedoci da smo u bliskom vremenu imali razne pritiske, ružna događanja, promjene vlasti na način da to nije bilo voljom hrvatskog naroda. Sigurno da je sretna okolnost što su svi prepoznali ciljeve koji su jedinstveni i zajednički, prepoznali važnost trenutka i sigurno će u budućnosti ova Deklaracija donijeti boljitak hrvatskom narodu u BiH, a, duboko vjerujem, i hrvatskom narodu u cjelini.

Kolika je važnost ovog svehrvatskog zajedništva?

- Izuzetna. Odgovorno tvrdim da je pozitivno što su sve hrvatske stranke u BiH prepoznale trenutak u kojem se Hrvati nalaze te su se ujedinile. Naravno da bismo bili sretni kao hrvatski narod da možemo djelovati kroz višestranačje i možemo birati svoje predstavnike. Međutim, u ovom trenutnu to nije moguće. Ali ono što je nama nametnuto u BiH, prepoznali su svi i s pravom očekujemo kako ćemo kroz zajedništvo doći do svog cilja, a to je jednakopravnost hrvatskog naroda, promjena Izbornog zakona i da Hrvati konačno imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike.

U ovom trenutku u BiH nitko nije zadovoljan. Bošnjaci s obzirom na brojnost smatraju da imaju potpuno pravo na ovu zemlju, Srbima se prijeti ukidanjem imena Republike Srpske te oni najavljuju mogućnost i odcjepljenja od BiH, Hrvati se ne mogu izboriti za jednakopravnost koja im je Ustavom zajamčena. Postoje li rješenja za BiH?

- Kao što ste rekli, svjedoci smo da postoji nešto zajedničko za sve nas u BiH, a to je da nitko nije zadovoljan. Aktualno uređenje BiH nije dobro i sigurno se mora poraditi na promjenama u budućnosti da bi se BiH uklopila u ovaj put u EU, da bi promjene koje nastaju bile pozitivne i da bi bile na zadovoljstvo svih. Ako ništa drugo, da se smanji ovo nezadovoljstvo koje je prisutno u BiH. Trenutačno ustavno rješenje i ostala rješenja koja imamo u BiH sigurno nisu sretna okolnost. Daytonski sporazum zaustavio je rat. Međutim, ono što se dogodilo nakon toga, nasilne promjene Ustava, neke puzajuće strategije koje su utjecale na poziciju hrvatskog naroda u BiH..., to je kod nas pojačalo nezadovoljstvo, a neke druge stvari su nezadovoljstvo pojačale kod drugih. Smatram da je sad vrijeme kad trebamo sjesti, dogovoriti se kako bismo vidjeli što je dobro za sve u BiH da bismo mogli krenuti u budućnost. Svjedoci smo da mladi odlaze iz BiH. Ne vjerujem da je to ikome cilj. Prevažno je u bliskoj budućnosti riješiti pitanja koja muče sve u BiH, a nama je prioritetno riješiti hrvatsko pitanje u BiH i izboriti se za jednakopravnost svog naroda.

Kao sudionik rata, general HVO-a, svjesni ste da se hrvatski branitelji često etiketiraju, napada ih se, omalovažava, nelegalnim revizijama i drugim potezima tjera u težak položaj, prijeti se ili se podižu optužnice bez osnova. Kako to komentirate?

- Hrvatski branitelji dijelili su sudbinu svog naroda u BiH i sigurno ono što je bilo usmjereno ka Hrvatima u BiH usmjereno je bilo i k braniteljima i reflektiralo se na branitelje, kako promjene zakona tako revizije koje su bile nelegalne i nezakonite, a koje su provođene u cilju da se HVO proglasi zločinačkom organizacijom, da se za HVO kaže da je kriminalan, nastao na kriminalnim temeljima. Željelo se da hrvatski branitelji i HVO u BiH nemaju ista prava kao svi drugi. Kroz djelovanje, sustav, institucije uspjela se ta slika popraviti. Naravno da svi mi koji smo sudionici Domovinskog rata nismo zadovoljni trenutačnom pozicijom branitelja, ali činimo sve i radimo sve da to bude bolje. Među ostalim, i djelovanjem kroz HNS, Odbor za branitelje, udruge Domovinskog rata i naše zajedničko druženje i razgovore. Mi ćemo sigurno ubuduće učiniti sve da hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a, ne budu marginalizirani, poniženi ni omalovaženi. Presude kakve su donesene, one su takve kakve jesu i bile su usmjerene prema tome da se u HVO i hrvatski narod u BiH pokaže prstom da smo mi krivci za nešto, a znamo da nismo. Mi nismo izvršili agresiju na BiH, mi smo branili svoj dom i svoj narod i toga se ne stidimo. Uspravna pogleda i čela možemo hodati BiH.

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa