.

Uskoro kreće velika kontrola ugostiteljskih objekata

06 Svibanj 2019

Uprava za neizravno oporezivanje od 15. svibnja krenut će u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

Pozivamo sve porezne obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i jesu li prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obvezu. Ako otkriju neke pogreške, pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obvezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola, stoji u priopćenju UNO-a.

Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradio UNO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

Djelatnost pripreme i usluga hrane i pića jedna je od značajnih gospodarskih grana u BiH promatrajući s aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnošću. U sustavu PDV-a u BiH ukupno su 2134 registrirana porezna obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluga hrane i pića, što čini 4,64% od ukupnog broja registriranih poreznih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini, stoji u priopćenju šefa Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Ratka Kovačevića.

UNO je napravio i analizu oblasti te je ustanovljeno nisko sudjelovanje u ukupnom prijavljenom prometu koje iznosi 0,57 posto. Iz UNO-a su naglasili kako stoje na raspolaganju svim obveznicima koji žele urediti stanje u svojoj oblasti, od ugostiteljstva do svake druge oblasti.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa