.

Salem Prolić “propjevao” u Tužiteljstvu: Priznao namještanje nogometnih utakmica u BiH

13 Studeni 2019

Tajnik povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH Salem Prolić priznao je krivicu nakon što su ga uhapsili službenici SIPA-e u akciji “Var” koja je sprovedena zbog namještanja rezultata utakmica, javlja Klix.

Prema pisanju Klix.ba nekadašnji sudac Salem Prolić je inspektorima priznao djela koja mu se stavljaju na teret te pristao na suradnju s Tužiteljstvom BiH.

Prolić se tereti za tri krivična djela – organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja.

Iako se akcija Državne agencije za istrage i zaštitu u najvećoj mjeri odnosila na mečeve Prve lige FBiH, istragom je obuhvaćena i Premijer liga BiH. Potvrda tome je i hapšenje Salema Prolića koji visoko kotira u NSBiH i najvišem rangu klupskog nogometnog takmičenja odnosno Komisiji za suce i suđenje.

On je jedan od 12 uhapšenih osoba u akciji “Var” koja je sprovedena u ponedjeljak u suradnji SIPA-e, Tužilteljstva BiH i Nogometnog saveza. Prolić je nakon kriminalističke obrade pušten na slobodu, kao i još šest osoba.

Petorica osumnjičenih nisu bila te sreće, te su zadržani u pritvoru.

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović su predati u nadležnost državnog tužilteljstva, a na Sudu BiH će danas biti održano ročište o određivanju pritvora i drugih mjera za osumnjičene.

Akcija se nastavlja

Kako "Avaz" saznaje, do sada je uhapšeno 12 osoba, među kojima su suci delegati, menadžeri...

Riječ je o Iliji Živkoviću, Salemu Proliću, Vladimiru Dominkoviću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Kenanu Bajraktareviću, Anti Bilješku, Fuadu Zahiroviću, Marku Brezoviću, Mariji Grgiću i Anti Kobašu. Svi su oni privedeni u prostorije SIPA-e, pojedini u Sarajevu, a ostali u Mostaru i Tuzli

Prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, među osobama koje su sucama davale novac su i čelnici klubova iz Premijer lige BiH – Azmir Husić, predsjednik i sportski direktor Tuzla Cityja, kluba koji je smatran pravim malim čudom bh. nogometa, Zuhdija Isamović i Aldin Kulenović (iz bihaćkog Jedinstva), Edo Ekmeščić iz NK Metalleghe-BSI Jajce, Midhat Sarajčić iz NK Travnik, Damir Obad iz HNK Čapljine, te Ramiz Murtić iz konjičkog Igmana. Sada se utvrđuje u kojem su statusu ove osobe, tko je i kada kome dao novac. Neki bi mogli biti svjedoci.

Sve ove aktivnosti rađene su po naredbi Tužilaštva i Suda BiH.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa