.

Zoran Tegeltija imenovan za predsjedatelja Vijeća ministara

06 Prosinac 2019

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su jučer imenovanje dužnosnika SNSD-a Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Nakon višesatne rasprave u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine državni zakonodavci potvrdili su odluku Predsjedništva BiH kojom je Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar financija bh. entiteta RS, imenovan za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, piše Klix.ba.

Za imenovanje Tegeltije je glasovalo 28, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva zastupnika. Za imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH postojala je opća i entitetska većina.

Tegeltija je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH predstavio zastupnicima svoj ekspoze u kojem je naveo da će prioriteti rada budućeg saziva Vijeća ministara BiH biti uglavnom ekonomske teme. Posebno važnim istaknuo je reformu javne uprave, jačanje sigurnosnih agencija te suradnju s vladama entiteta.

Imenovanje Tegeltije podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a zajedno s manjim političkim strankama koje su okupljene oko njih.

Imena predsjedatelja, zamjenika i članova komisija Zastupničkog doma PSBiH

Izborom predsjedatelja, te prvih i drugih zamjenika predsjedatelja, jučer su konstituirane stalne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Za predsjedatelja Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH izabrana je zastunica Alma Čolo. Za prvog zamjenika predsjedateljcie izabran je zastupnik Nikola Lovrinović, a za drugog zamjenika poslanik Obren Petrović. Članovi ove komisije su i zastupnici Safet Softić, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Nermin Nikšić, Dragan Mektić i Zlatan Begić.

Za predsjedatelja Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH izabran je zastupnik Safet Softić. Za prvog zamjenika predsjedatelja izabran je zastupnik Obren Petrović, a za drugu zamjenicu zastupnica Darijana Filipović. Članovi ove Komisije su i zastupnici Denis Zvizdić, Nenad Nešić, Saša Magazinović, Branislav Borenović, Dženan Đonlagić i Edita Đapo.

Za predsjedatelja Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma PSBiH izabran je zastupnik Vojin Mitrović. Za prvog zamjenika predsjedatelja izabran je zastupnik Mijo Matanović, a za drugog zamjenika zastupnika Edin Mušić. Članovi ove komisije su i zastupnici Šemsudin Mehmedović, Nenad Stevandić, Zukan Helez, Mirko Šarović, Enver Bijedić i Damir Arnaut.

Za predsjedatelja Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma PSBiH izabran je zastupnik Predrag Kožul. Za prvog zamjenika predsjedatelja izabran je zastupnik Dženan Đonlagić, a za drugog zamjenika zastupnika Jakov Galić. Članovi ove komisije su i zastupnici Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Dragan Bogdanić, Nada Mladina, Mira Pekić i Mirjana Marinković-Lepić.

Za predsjedatelja Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH izabran je zastupnik Nenad Nešić. Za prvog zamjenika predsjedatelja izabran je zastupnik Nermin Mandra, a za drugog zamjenika zastupnik Predrag Kožul. Članovi ove komisije su i zastupnici Edin Mušić, Staša Košarac, Branislav Borenović, Vlatko Glavaš, Mirsad Kukić i Predrag Kojović.

Za predsjedatelja Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH izabran je zastupnik Adil Osmanović. Za prvu zamjenicu predsjedatelja izabrana je zastupnica Snježana Novaković - Bursać, a za drugog zamjenika zastupnik Vlatko Glavaš. Članovi ove komisije su i zastupnici Nada Mladina, Damir Arnaut, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Jasmin Emrić i Vojin Mitrović, priopćeno je iz PSBiH.

Tegeltija sastavlja novo Vijeće ministara: Konzultacije sa strankama počinju već danas

Zoran Tegeltija, novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH, veće danas će započeti s konzultacijama s političkim strankama, nakon što je jučer izglasan u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Tegeltija je nagovijestio prve aktivnosti tijekom dana, ali i vikenda, te početkom sljedećeg tjedna. On je istaknuo da bi se proceduralno novo Vijeće ministara u istom domu moglo imenovati 18. i 23. prosinca, kada bi trebale biti sjednice.

On je istaknuo da je neformiranje vlasti u proteklih 14 mjeseci ostavilo teške posljedice. Za imenovanje Tegeltije jučer je glasiovalo 28, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva zastupnika. Za imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH postojala je opća i entitetska većina. Novu vlasti trebali bi činiti SDA uz DF i SBB, SNSD i HDZ. Tako su jučer za imenovanje Zorana Tegeltije glasovali Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Alma Čolo, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Edin Mušić, Safet Softić, Adil Osmanović, Predrag Kožul, Darijana Filipović, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Snježana Novaković-Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Vojin Mitrović, Staša Košarac, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš, Edita Đapo, Mirsad Kukić te Jasmin Emrić.

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa