.

Oružane snage BiH nabavljaju četiri nova helikoptera Bell Huey II

13 Prosinac 2019

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Vijeća ministara BiH, prema kojem je američka strana osigurala 34 milijuna dolara (oko 30 milijuna eura), čime je pokrivena glavnica avansa

Marina Pendeš, ministrica obrane Bosne i Hercegovine, i Eric Nelson, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su potpisali ugovor o nabavi četiri nova Bell Huey II (UH-2), kojim se pokreće postupak isporuke u periodu od sljedeće tri godine, javlja Anadolija.

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Vijeća ministara BiH, prema kojem je američka strana osigurala 34 milijuna dolara (oko 30 milijuna eura), čime je pokrivena glavnica avansa. Ministarstvo obrane u sljedećih deset godina namjerava uložiti još veći iznos kao potporu implementacije projekta. U svrhu nabave helikoptera, Ministarstvo obrane već je uložilo četiri milijuna dolara (oko 3,5 milijuna eura).

"Oružane snage BiH su uspješna priča u koju vrijedi ulagati. Mnogi pripadnici Oružanih snaga BiH su tijekom rata bili na različitim stranama, a sada stoje rame uz rame u službi svoje zemlje i njenih građana. Oni čine dio jedinstvenih globalnih snaga za očuvanje mira i stabilnosti, a izrasli su i u pouzdanog partnera NATO-a u očuvanju mira i u borbi protiv terorizma. Oružane snage BiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno usmjereni ka budućnosti. Dokazali su da svaki fening uložen u Oružane snage znači višestruku dobit za mir, sigurnost i budućnost građana BiH", rekao je američki veleposlanik Nelson.

Ministrica Pendeš je pojasnila da je Vijeće ministara BiH 2017. godine donijelo odluku o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH, na osnovi koje je osiguralo 6,2 milijuna KM, a potom i 1,3 milijuna KM u 2018. godini. Istaknula je da je podrška SAD-a još jedan izraz konkretne i opsežne suradnje BiH s tom zemljom.

"Sretna sam što sam imala priliku kao ministrica obrane potpisati sporazum koji je doprinio unaprjeđenju operativnosti Oružanih snaga. Ovo nije samo projekt na kojem se radilo godinu dana, nego dulje od četiri i pol godine. Potpisivanjem sporazuma oš jednom smo potvrdili svoju opredijeljenost za partnerske odnose sa SAD-om i mislim da je to jako bitno kada govorimo o našim vanjskopolitičkim ciljevima", naglasila je Pendeš te se zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, iskazao je zadovoljstvo jer je potpisivanje ugovora o isporuci novih helikoptera put k modernizaciji flote zračnih snaga, što je jedan od najbitnijih preduvjeta za izvršavanje zakonom predviđenih obveza i definiranih zadataka.

"Nabava novih u potpunosti adekvatno opremljenih Huey II helikoptera značajno će poboljšati ukupne kapacitete Oružanih snaga, zračnu mobilnost, ali i ono što je vrlo bitna stvar -povećanja kapaciteta Oružanih snaga za zaštitu zračnog prostora. Novi helikopteri će biti u potpunosti modernizirani, multifunkcionalni, višenamjenski i opremljeni za sve zadatke s kojima se trebaju suočavati Oružane snage, kako sada, tako i u budućnosti. Kroz potpisivanje ovog ugovora, Oružane snage će narednih minimalno dva tri desetljeća imati osiguran kompletan proces nabave rezervnih dijelova i održavanje helikoptera", kazao je Mašović.

Pojasnio je da će kroz nabavu helikoptera Huey II Oružane snage biti u potpunosti interoperabilne i kompatibilne s opremom s kojom raspolažu SAD i zemlje članica NATO saveza.

"Ono u što sam ubijeđen i u šta sam siguran jest da je potpisivanje današnjeg ugovora o nabavi helikoptera Huey II samo početak procesa modernizacije i onoga što stoji pred nama. Kolika je vrijednost ovog procesa i nabave nova četiri helikoptera u ograničenim proračunskim uvjetima govori podatak da ćemo sada moći odgovoriti uspješno na sve zadatke u BiH, ali i na regionalnoj razini u procesu adekvatnog odgovora na prirodne, elementarne i druge nepogode", istakao je Mašović.

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH očekuje da će se nakon slanja Programa reformi krenuti s realizacijom Pregleda obrane, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2016. godine. Također, očekuje da će država BiH osigurati značajno veća novčana sredstva za implementaciju modernizacije Oružanih snaga.

Mašović je naglasio i da je jako važno što Oružane snage BiH imaju jednu platformu helikoptera UH-1, tako da već sada imaju obučen pilotski kadar i kapacitete za održavanje letjelica UH-2. /dnevnik.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa