.

ZENICA: Kantonalni štab demantira navode kako je prva oboljela osoba bila na proslavi dana žena

10 Ožujak 2020

Nakon što je 09.03.2020. godine potvrđen prvi slučaj infekcije novim Corona virusom u Zenici, testiranje osoba koje su bile u kontaktu s njom, odnosno koje su zajedno s njom putovale u Italiju, pokazalo je da su još dvije osobe pozitivne na novi Corona virus (Covid-19), dok je kod treće osobe nalaz negativan. Infekcija je laboratorijski dijagnosticirana kod ženske osobe u dobi 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina.

Budući da nema kliničkih manifestacije bolesti, osoba kod koje nije potvrđena infekcija novim Corona virusom ostaje u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dok će osobe kod kojih je potvrđena infekcija novim Corona virusom biti upućene u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a o daljem postupanju će se odlučiti naknadno.

S obzirom na epidemiološke podatke, očekivali smo ovakav razvoj događaja, odnosno očekivali smo da će i ove dvije osobe biti pozitivne. Sva tri pozitivna slučaja na novi Corona virus (Covid-19) mogu se smatrati uvezenim (importovanim) slučajevima te se može konstatirali da nije bilo prenosa bolesti unutar BiH, a povezano sa ovim slučajevima.

Podsjećamo da je 09.03.2020. godine laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen prvi slučaj infekcije Corona virusom u Federaciji BiH. Radi se o ženskoj osobi u dobi 51 godina iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija). Vratili su se u četvrtak navečer (05.03.2020.). Iz Italije su putovali privatnim autom i nisu nigdje tokom puta kontaktirali sa drugim osobama, kao i nakon povratka u Zenicu.

Želimo skrenuti pažnju, a u vezi nekih netočnih informacija koje su se pojavile u medijima, da sve tri ove osobe koje su sada pozitivne na novi Corona virus nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

Zdravstveni sistem u ZDK je cijelo vrijeme u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima, pa i u ovom.

Građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao te se i dalje pridržavati ranije danih preporuka.

Krizni štab za praćenje Corona virusa u ZDK

IZVOR: zenicablog.com

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa