.

Zbog proslave, kojoj je nazočio i premijer Novalić, proširen virus u BiH

22 Ožujak 2020

Dio uposlenika kompanije Igman iz Konjica dobio je u četvrtak, 19.3.2020. godine poruke svojih poslovođa u kojima im je najavljeno da sutra ne moraju dolaziti na posao, jer se dio proizvodnje u ovoj kompaniji obustavlja.

Takva reakcija uslijedila je nakon što se potvrdilo da je Đahid Muratbegović, direktor kompanije, pozitivan na koronavirus, a uz njega i još tri osobe koje su bile na proslavi 70 godina rada Igmana, organiziranoj 11. ožujka u Hotelu Garden City. Procjenjuje se da je na proslavi bilo oko 200 osoba, a da su visoke delegacije tijekom dana posjetile i proizvodne pogone Igmana.

Među zvanicama bili su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te resorni ministar Nermin Džindić. Interesantno je da su svi oni ignorirali činjenicu da je koronavirus i tada bio uveliko aktualan u regiji, ali i u Bosni i Hercegovini, gdje je prva zaražena osoba registrirana 5. ožujka, odnosno šest dana prije fešte u Konjicu.

Vlada Federacije je izdala preporuke poslodavcima o mjerama koje trebaju poduzimati kako bi smanjili rizik od širenja korona virusa

No, preporuke “svoje” vlade Novalić i Džindić nisu poštovali u “svojoj” tvornici. Ispostavit će se da je među gostima bila osoba iz Srbije zaražena korona virusom. Uslijedila su uvjeravanja da je sve pod kontrolom te da su svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim dobro.

Par dana kasnije virus je detektiran i kod direktora Igmana Đahida Muratbegovića, a kompletna uprava je otišla u samoizolaciju.

“Svi s fešte su obišli pogone i one radnike koji su tada bili na radnim mjestima”, demantira jedan od radnika uvjeravanja da radnici nisu imali kontakt sa “slavljenicima”.

1200 radnika je nastavilo dolaziti na posao sa zebnjom. Njih gotovo 800 radi pod zemljom u dvije smjene, a na posao dolaze zajedno, u autobusima. Umjesto brige za zdravlje, prvo su dobili naredbu da će morati raditi po 12 sati kako bi se povećala proizvodnja.

“U kuloarima se pričalo kako je broj zaraženih znatno veći, samo iz razloga smirivanja panike o tome se šutjelo”, kaže za Žurnal drugi radnik.

Da je situacija postala krajnje ozbiljna i da se više nije moglo riskirati sa zdravljem kazuje i podatak da je u četvrtak radnicima saopćeno da će pogoni ipak biti zatvoreni do daljnjeg.

To je epilog odluke društveno odgovornih političara da u jeku pandemije i odluka o zatvaranju svih mjesta na kojima boravi veća skupina ljudi, organizira dernek sve glazbom za 200 osoba, kako bi samozadovoljno naglasili da su oni zaslužni za dobru proizvodnju. Hoće li sada istim aršinom naglasiti svoju odgovornost za naglo zatvaranje firme i ugrožavanje zdravlja zaposlenih?

Nema potrebe, Novalić je obavio testiranje na korona virus, negativno je. Pitanje je hoće li biti dovoljan broj testova za radnike? U stvari, odgovor znamo - neće.

Na proslavi Igmana iz Konjica, koja je održana 11. ožujka, dva dana nakon što je Federalni krizni stožer donio preporuku o zabrani okupljanja, koronavirusom je zaraženo ukupno 17 osoba iz četiri kantona u FBiH i to 10 ljudi u Konjicu, po troje u Sarajevu i Goraždu, te sada i jedna osoba u Novom Travniku zbog koje je izolirana tvornica i jedan soliter u gradu.

 

/zurnal.info/, /oslobodjenje.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa