.

Danas je 28. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

08 Travanj 2020

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja. Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik glavnoga vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić prisjetio u razgovoru za Radio Herceg Bosne vremena kada se osnivao HVO.

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a, istaknuo je Šoljić.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, dodao je Šoljić ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom.

Kasnije smo se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovali smo pukovnije, zaključio je predsjednik glavnoga vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić.

Večeras će u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u 17 sati biti služena sv. Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i ista će putem TV Herceg Bosne biti prikazana u izravnom prijenosu.

Dragi branitelji, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, svima vama, ali i svim obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a čestitam 28. obljetnicu osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, i svima Vama kao i Vašim obiteljima, neka je sretan, radostan i nadasve od dragog Boga blagoslovljen Uskrs, blagdan Uskrnuća Isusa Krista, kao temelja naše katoličke vjere, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

 Fotografija Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B Travnik.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa