.

Reakcije na sporazum o Mostaru: "Model za Mostar preslikati na Travnik"

18 Lipanj 2020

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao je kako dogovorom HDZ-a BiH i SDA oko izmjena izbornih pravila i Statuta Grada Mostara ni jedna strana nije profitirala jer se radi samo o legitimiranju trenutnog stanja. Dodao je da njegova stranka, ako bude participirala u novom sazivu Gradskog vijeća, neće glasovati za uvođenje supotpisništva svih financijskih transakcija, osim u slučaju primjene istog pravila u Travniku.

Mišljenja je da je potpisani sporazum o načelima izmjena Izbornog zakona BiH alibi Draganu Čoviću i HDZ-u BIH da se ide u formiranje nove Vlade FBiH.

Odgovarajući na pitanje tko je više profitirao iz Sporazuma za Mostar kojega su potpisali HDZ-a BiH i SDA, Raguž kaže da se ne bi složio da je itko profitirao jer je jedina stvar koja je uistinu dogovorena model izbora vijećnika u Gradsko vijeće.

“Izabran je tzv. Model B, s fiksnim kvotama, koji je po mojoj procjeni lošiji od tzv. Modela A, odnosno kompenzacijskog modela. Sve ostalo, razgovori oko izmjena Statuta, oko izmjena izbornog zakona su čisti marketing, jer samo kratkim uvidom u potpisane dokumente očigledno je kako se ponovo radi o dogovorima u cilju budućih dogovora oko dogovora. Drugim riječima, samo se legitimiralo već postojeće, aktualno stanje u gradu Mostaru. Ne može se dogovoriti da je itko profitirao”, rekao je Raguž.

Besmisao postojanja BiH

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH doveli su HDZ BiH i SDA za pregovarački stol. Osvrćući se na isključivanje svih ostalih političkih stranaka iz pregovaračkog procesa, Raguž ističe da međunarodna zajednica općenito, ne samo u ovom slučaju, svojim ponašanjem pokazuje besmisao postojanja ovakve BiH kao države.

-Kakvo smo mi demokratsko društvo ako će se glavni zakonodavni i provedbeni akti dogovarati u stranačkim prostorijama, iza zatvorenih vrata, a ne u institucijama vlasti. Zašto mi uopće idemo na izbore birati zakonodavnu vlast, ako će Dragan Čović i Bakir Izetbegović zakone donositi, pod strogim okom inozemnih veleposlanika? Prema tome, nije problem isključivanje ostalih stranaka iz procesa, ja prvi bih ih isključio. Od 2012. do 2018. sam aktivno sudjelovao u svim pregovorima, pa i u formiranju ovih Modela za izbor vijećnika, većina predstavnika tih stranaka, osobito iz bošnjačke oporbe, poput SDP-a, DF-a i sl. su bili remetilački faktori. Da su HDZ/SDA ne znam što dogovorili, oni bi to proglasili izdajom, kaže Raguž za HMS.

Predsjednik HRS-a drži da je osnovni problem što se dopustilo da se dogovori oko zakonskih akata vode iza zatvorenih vrata i od strane ljudi koje narod za to nije birao.

-Bilo kakva rasprava oko Statuta, izvan prostorija Gradskog vijeća i od strane bilo koga drugog osim legitimno izabranih gradskih vijećnika je šamar u lice svim građanima Mostara, mišljenja je Raguž.

Reciprocitet za Travnik

Raguž je u izjavi za HMS odgovorio i na pitanje Hoće li HRS podržati „novi Statut“ ako uđe u Vijeće.

Ističe da je simptomatično kako javnosti nisu ponuđeni dokumenti teksta izmjena Statuta s naglašenim izmjenama starog teksta, što je, kako kaže, pravna norma i praksa.

“Prije konačnog odgovora, moramo uraditi detaljne analize kako bi provjerili sve što se eventualno izmijenilo. No, definitivno nećemo podržati uvođenje supotpisništva svih financijskih transakcija. To bi bio ogroman ustupak s hrvatske strane i s obje ruke bi ga potpisali, ukoliko bi se isti model preslikao primjerice na Travnik. Ovako, određenim grupacijama će se dati u ruke mehanizam blokada i kočenja razvoja grada, kao što je to sad slučaj u Skupštini HNŽ gdje se jedan tehnički zakon poput zakona o izvršenju proračuna diže na razinu vitalnog nacionalnog interesa”, rekao je Raguž.

Cvitanović: "Travnik urediti kao Mostar"

Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo - bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu, kazao je za N1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Na početku godine kazali ste kako vjerujete da će pod pritiskom međunarodne zajednice i odgovornošću domaćih političkih aktera doći do rješenja oko izmjena Izbornog zakona. Kako komentarate jučerašnji dogovor?

Drago mi je da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ovo je dogovor koji tek treba provesti u djelu. Ovaj dogovor meni kao predstavniku hrvatskog naroda postavlja mnogo upitnika. Mi smo po ovom dogovoru proveli presudu Ustavnog suda iz 2010. prema kojoj se izjednačava vrijednost svakog glasa. Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo - bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu. Želim naglasiti da ću tražiti isti status za Grad Travnik kao što je u Mostaru.

Je li vas iko išta pitao prilikom ovih pregovora, je li vam Čović tražio komentar ili sugestiju?

Mi smo na posljednjih 10 sjednica HNS-a razgovarali o modalitetima i načinima izmjena Izbornog zakona. Dogovorili smo paket. Ako to izađe van paketa taj sporazum neće dobiti podršku HDZ-1990. Ponavljam - paket, Grad Travnik, relaksacija odnosa i ubrzan put ka EU.

Ako vi ne podržite ovaj sporazum, hoće li se moći bez vas?

Siguran sam da ovi akteri, koji su potpisali sporazum, neće imati toliki legitimitet da mogu sami kreirati Statutu i donositi odluke. Vidjet ćemo ko će za pet mjeseci biti u Gradskom vijeću i moći donositi odluke.

Nedavno ste kazali da BiH nikada nije bila u težem političkom trenutku od onoga u kojem se nalazi danas. Tko je kriv?

Prvo je krivo Dejtonsko uređenje, koje je navuklo luđačku košulju BiH. Također, odnosi u oba entiteta prema manjinskom narodu. Odgovorne su i političke elite koje vladaju Bosnom i Hercegovinom posljednjih 20 godina.

"Promemorija travničkih Hrvata"

Sporazum iz Mostara dokaz je da se se nešto slično može primijeniti i dogovoriti i u ostalim miješanim sredinama u BiH, podsjećamo da su predstavnici OO HDZ BiH Travnik prije više od četiri godine s ostalim strankama i institucijama hrvatskog predznaka potpisali  "Promemoriju travničkih Hrvata" koja se temelji na rješenju Grada Travnika u kojem bi svi građani i narodi podjednako bili zastupljeni u izvršnoj vlasti.

Stoga pozitivnim primjerom Mostara u narednim danima možemo očekivati reakciju i ostalih relevantnih političkih predstavnika hrvatskog naroda iz Travnika i Središnje Bosne, a nadamo se i početak rješenja za Travnik i slične sredine. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/dnevnik.ba/ /hms.ba/ /travnicki.ba/

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa