.

Za necijepljenje djece kazne i do 2.000 KM

28 Prosinac 2015

Zbog nepostojanja pouzdanih informacija o imunizaciji, straha od cijepljenju, pojedini roditelji ne žele cijepiti svoju djecu. Upravo, zbog niskog obuhvata cijepljenjem na našim prostorima smo imali epidemije rubeole, morbila, zaušnjaka. U Federalnom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da su predviđene i kazne u slučaju da se ne cijepe djeca u rasponu od 100 KM do 2.000 KM.

 


“Pozitivna zakonska legislativa nije dovoljno razjasnila kaznene odredbe i posljedice za slučaj da roditelj ili staratelj odbija imunizirati dijete. U svakom slučaju za odbijanje cijepljenja iz Programa obaveznih imunizacija, a prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene su novčane kazne. Za fizičku osobu su u iznosu od 100 KM do 2.000 KM ako “ne obavi imunizaciju, imunoprofilaksu i hemioprofilaksu” protiv određene zarazne bolesti. U praksi se ova mjera ne primjenjuje, ili mi nemamo podataka o tome”, pojašnjava prim. dr Željko Ler, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Dodaje kako je činjenica da smo u posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog niskog obuhvata cijepljenjem imali epidemije rubeole, zaušnjaka i morbila.


U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Sarajevo objašnjavaju u kojoj mjeri roditelji štete svojoj djeci ukoliko ih ne cijepe.

“Svi pedijatri, epidemiolozi su saglasni da je lanac imunizacije važan u životu svakog djeteta. Ako se naruši s neredovitim cijepljenjem, onda na scenu možemo vratiti neke bolesti koje su davno iskorjenjene. I mi kao društvo moramo imati kolektivnu, imunološku zaštitu, a koja se postiže cijepljenjem djece od malih nogu. Kada to ne radimo vidjeli smo, u posljednje vrijeme, da se na scenu vraćaju bolesti koje su ranije bile, pa i iskorijenjene. To su zaušnjaci, morbili (ospice, krzamak), veliki kašalj”, govori Arman Šarkić, šef ureda za informiranje JU Dom zdravlja Sarajevo.


Dodaje da se posljednjih godina vode kampanje protiv cijepljenja.

“Nazvao bih ih internetskim naglabanjima nestručnih i polustručnih ljudi i onda kao rezultat imamo epidemije. Moram reći da zemlje u okruženju, uključujući i Hrvatsku, uvjetuju upis djece u predškolske i školske ustanove, ukoliko nemaju do kraja lanac imunizacije”, rekao je Šarkić. /fokus.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa