.

U koje gradove u BiH dolazi Lidl?

28 Listopad 2020

Saznanja medija govore da je ovaj put informacija o ulasku “Lidla” pouzdana

Informacija njemačkih medija da je maloprodajni gigant “Lidl” zainteresovan za ulazak na tržište Bosne i Hercegovine, izazvala je mnogo pažnje u našoj zemlji.

Podsjetimo, njemački portal Lebensmittel Zeitung, koji prati informacije u trgovini i smatra se pouzdanim izvorom, najavio je da bi “Lidl” prve objekte u našoj zemlji mogao otvoriti već 2022. a na kraju bi moglo biti otvoreno do 30 trgovina u zemlji.

Prema novim informacijama, “Lidl” planira “na početku” otvoriti centre u gradovima koji imaju više od 30.000 stanovnika, piše poslovni portal BiznisInfo.

S druge strane, u gradovima s velikom kupovnom moći, poput Sarajeva ili Mostara, “Lidl” vidi potencijal za nekoliko lokacija.

Saznanja medija govore da je ovaj put informacija o ulasku “Lidla” pouzdana.

Iz kompanije su se na ovaj potez odlučili nakon velikog uspjeha koji je ostvaren na tržištu Srbije, te nakon dobrih rezultata u Hrvatskoj, gdje grupacija odranije posluje.

Njemački „Lebensmittel Zeitung“ navodi da su Hrvatska i Srbija među najjačim tržištima Schwarz Grupe. Sa sedmičnom prodajom u protuvrijednosti od 240.000 do 250.000 eura (neto), podružnice Lidla u Srbiji trenutno su “mjera svega”, navodi LZ.

Za usporedbu: 3.200 filijala u Njemačkoj ima prosječni sedmični promet od gotovo 140.000 eura, što je broj koji dobijete kada godišnji promet od 22,7 milijardi eura (neto, bez interneta) podijelite s brojem trgovina.

Kompanija u Srbiji, koja je započela 2018. godine, čak je i na internom Lidlovom rangu prestigla prethodnog šampiona prodaje – Litvaniju. Tamo je posao započeo 2016. sa tjednom prodajom do 230.000 eura, ali je od tada pao na nešto manje od 200.000 eura.

 

fokus.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa