.

Lagumdžija osudio Erdogana zbog poziva Bošnjacima da ne vjeruju Zapadu

08 Rujan 2022

Nekadašnji šef bosanskohercegovačke diplomacije i dugogodišnji čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je pogubnom za Bošnjake izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je u utorak navečer u Sarajevu optužio Zapad da pokušava podijeliti i uništiti muslimane.

„Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome“, rekao je Erdogan prigodom posjeta sjedištu vodstva Islamske zajednice u BiH. Njegovu su izjavu naknadno prenijeli lokalni mediji.

Erdogan je tom prigodom na iskušenja upozorio poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Huseina Kavazovića, te okupljene islamske vjerske službenike s kojima je bio i čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske zajednice Bakir Izetbegović. Nazvao ga je bratom te pohvalio njegovu ulogu, što se razumije kao izravna potpora Izetbegoviću u predizbornoj kampanji koja se odvija u Bosni Hercegovini.

Lagumdžija je takve poruke okarakterizirao kao zastrašujuće i pogubne.

„To je jedna zastrašujuća izjava. Radi se o vrlo ozbiljnom čovjeku (Erdogan) i ta njegova izjava je duboka pogubna za BiH. To je čista poruka Bošnjacima da ne vjeruju Zapadu. Tko je alternativa Zapada?“, upitao se Lagumdžija gostujući sinoć na N1 Televiziji.

Pri tome je kritizirao Izetbegovića mlađeg kazavši da, za razliku od oca Alije Izetbegovića, zbog politike koju danas vodi, gura Bošnjake i BiH u izolaciju.

„Bakir Izetbegović je upao u procijep podjela u muslimanskom svijetu. Dvadeset šest godina kasnije došli smo u situaciju da nas ne podržava ni Istok ni Zapad. Dovodimo Erdogana da nam šalje poruke da se trebamo bojati Zapada“, upozorio je Lagumdžija.

U Sarajevu se u srijedu navečer na prosvjedima okupilo nekoliko desetaka građana koji su se izjasnili protiv izborne reforme i zahtijevali ukidanje naziva Hercegovine iz imena BiH.

Na nove prosvjede u Sarajevu je pozvala Azra Zornić, apelantica koja je dobila presudu protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava. U izjavi za medije istaknula je da prosvjednici ne dopuštaju nametanje izmjena Izbornog zakona BiH 'kako je to zamislio Christian Schmidt, a po želji Andreja Plenkovića i Dragana Čovića". Ona se zauzela za uspostavu građanske BiH po sustavu jedan birač jedan glas, te je najavila da će nakon izbora zakazanih za 2. listopada građani poduzeti sve mjere kako bi se to ostvarilo.

Novi prosvjedi u srijedu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu održani su točno šest tjedana nakon što je prvi čovjek međunarodne uprave Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornoga zakona, te je odustao od političkih intervencija koje se tiču provedbe presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić.

Tada se na prosvjedima okupilo nekoliko tisuća dužnosnika probošnjačkih stranaka, aktivista i građana. Oni su inzistirali da Schmidt ne donosi odluke koje se tiču načina biranja izaslanika za Dom naroda Federacije BiH.Schmidt je ostavio šest tjedana bošnjačkim i hrvatskim političarima za eventualni dogovor o izbornim prijeporima, no oni su izostali.

U međuvremenu je Schmidt razgovarao s nizom političara, predstavnicima nevladinih organizacija i javnim osobama oko provedbe reformi. Za sada nije poznato hoće li uopće intervenirati u Izborni zakon i Ustav Federacije BiH. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Sarajevu se usprotivio nametanju odluke o izmjenama Izbornog zakona, dok to od Schmidta očekuju hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH.

Na izborima zakazanim za 2. listopada ove godine nisu definirani propisi za popunjavanje gornjeg nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH. Hrvatske stranke upozoravaju da prijeti opasnost da četiri puta brojniji Bošnjaci izbace Hrvate iz vlasti.

 

 

 

/dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa