.

Mlaćo i Cikotić negirali krivicu za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

21 Veljača 2024

Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić negirali su krivicu za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1993. godine u Bugojnu nad Hrvatima.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH.

Ubojstva 20 zarobljenika

- Nisam kriv - izjavila su obojica optuženih.

Prema optužnici, Mlaćo je 1993. naredio ubojstva više od 20 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je nazvao “ekstremni dio”. Zarobljenici su, kako se navodi, bili dovedeni u prostorije “BH Banke”, gdje su ih pripadnici Vojne policije tukli, nakon čega su neki i preminuli.

Naredio je da se zarobljenici označeni kao ekstremi odvedu u prostorije motela na Rostovu, te su likvidirani.

Početak suđenja u roku od dva mjeseca

Cikotiću se, između ostalog, na teret stavlja da je propustio da poduzme sve moguće mjere da spriječi ubojstva i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, iako je imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici spremaju učiniti takva djela, te nije poduzeo mjere da se pokrene kazneni postupak zbog mučenja i ubojstava.

Nedavno je Cikotić, prvostupanjskom presudom Suda BiH, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Početak suđenja trebao bi biti zakazan u roku od dva mjeseca, prenosi dnevnik.ba.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa