.

Usaglašavanje u finalnoj fazi, početkom tjedna usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa

02 Ožujak 2024

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Radi se o prijedlogu kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Šerif Špago u ime SDA koji, po svemu sudeći, neće dobiti podršku, prenosi Dnevni avaz.

Istovremeno, kako nam je potvrdio Denis Zvizdić, zamjenik presjedavajućeg Predstavničkog doma PS BIH, radna grupa koja radi na prijedlogu zakona o sukobu interesa u finalnoj je fazi njegove izrade, tako da bi se on početkom narednog tjedna trebao naći na dnevnom redu, najprije Vijeća ministara BiH, a potom i Parlamentarne skupštine BiH. Podsjetimo, radi se o jednom od zakona čijim je usvajanjem uvjetovano otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU na sjednici Euopskog vijeća 21. ožujka.

- Ako usvojimo Zakon o sukobu interesa i Zakon o drźavnoj službi, a imajući u vidu da je već usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca, kao i da je u finalnoj fazi Sporazum sa FRONTEX-om, to bi sasvim izjesno bio kredibilan napredak za otvaranje pregovora.

Otvaranjem pregovora prvo će se otvoriti klaster sa poglavljima koja su vezana za pravosuđe i vladavinu prava u sklopu kojih će se raditi na Zakonu o sudovima i svim drugim pitanjima iz te ključne oblasti. Naravno, postoji mogućnost da bude usvojen i Zakon o sudovima BiH, ali u vezi s tim zakonom još uvijek nije postignut dogovor - ističe Zvizdić.

Dodaje kako je u narednim danima potrebno usvojiti i izmjene izbornog zakona koje se odnose na unaprjeđenje integriteta izbornog procesa, ali ako to ne uradi Parlament, logičnom i očekivanom smatra odluku visokog predstavnika, koja je ranije najavljena. 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa