.

Unatoč odluci Ustavnog suda BiH, u RS-u se slavi Dan i krsna slava entiteta

09 Siječanj 2016

Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je u ovom gradu počelo obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Sve se odvija uz velike mjere sigurnosti.

 

Liturgiju služi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a kasnijim svečanostima povodom obilježavanja 24. rođendana RS prisustvovaće brojne zvanice, uključujući delegaciju Vlade Srbije, predvođenu premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On će u Palati Republike u Banjaluci u 12 sati razgovarati sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade RS Željkom Cvijanović.

Obilježavanje 9. siječnja će biti nastavljeno svečanom akademijom pod nazivom "Zavjet slobode" koja će biti održana u Sportskoj dvorani "Borik" u 13 sati gdje bi trebao govoriti akademik Matija Bećković, dok je za 15 sati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske zakazan svečani prijem.

Dan Republike Srpske ove godine obilježava se uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. siječnja. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Nakon ove odluke zvaničnici ovog entiteta odbacili su odluku Ustavnog suda, poručivši da će RS nastaviti da slavi svoj rođendan. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa