.

Toplotni val u BiH i Hrvatskoj, slušati liječnike i unositi što više tečnosti

10 Srpanj 2024

Novi toplotni val širom naše zemlje je počeo. Zbog toga su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdali narandžasto upozorenje.

Dnevna temperatura zraka bit će od 34 do 41 stupnjeva Celzijusa. Očekuju se i tropske noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stupnjeva. Meteorolozi upozoravaju i na visoko UV zračenje, zbog čega je potrebno poštovati preporuke liječnika koji podsjećaju da je u organizam potrebno unositi što više tečnosti.

Sunčano, vruće, sparno vrijeme očekuje nas narednih 10 dana, a možda i duže. Građani spas od vrućine nalaze na različite načine. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje do 14. srpnja, ali toplotni talas bi mogo potrajati i duže. Najavljuju i tropske noći. Kako kažu, ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova.

Uz sve to dosta je velika količina vlage u zraku i dodatno stvara vlagu kada su u pitanju osjeti vremenskih prilika. Ono što treba naglasiti pored ovih maksimalnih dnevnih temperatura očekujemo ekstremno visoke one teperature tokom večeri.

Za sve one koji moraju da borave na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana preporuke liječnika su unos tečnosti, adekvatno oblačenje. 10. i 11. srpnja prema riječima meteorologa. biće izuzetno topli, tako da liječnici imaju preporuke za sve sudinike Marša mira, ali i one koji će se 11. srpnja naći u Potočarima. I ovaj toplotni talas može negativno uticati na zdravlje stanovništva, meteorolozi najavlju visko UV zračenje i visoke temperature, stoga je potrebno slušati preporuke ljekara.

Hronični bolesnici da popiju svoju terapiju, možda preventivno i nešto za smirenje, neki apaurin, leksilijum, sta imaju pri ruci i dovoljno piti vode, dovoljno tečnosti, ne gaziranih, ne energetskih, ne kofeinskih napitaka, nego dovoljno prirodnih napitaka, prenosi BHRT.

U razdoblju od 18. do 20. srpnja očekuju se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20. srpnja prema raspoloživim prognoznim modelima temperatura bi lokalno mogla biti i iznad 40 stupnjeva Celzijusa. Po svemu sudeći predstoji nam vrelo ljeto.

Toplinski val se nastavlja u Hrvatskoj, izdana nova upozorenja

Danas se očekuje pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar će biti slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, još ujutro bura. Najviša temperatura zraka većinom između 32 i 37°C. Dio je ovo toplinskog vala koji će trajati danima.

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozorio je DHMZ.

U nastavku tjedna očekuje se pretežno sunčano uz vrlo veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Dani će biti vrući i vrlo vrući, a noći tople, posebice na obali i vrlo tople.

Ipak u unutrašnjosti neće biti posve stabilno, poneki pljusak praćen grmljavinom moguć je u poslijepodnevnim satima - u četvrtak ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije, a u subotu u središnjoj Hrvatskoj, moguće i izraženiji.

Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu noću i ujutro burin, a danju do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, najavljuje DHMZ.

Pazite na zdravlje

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pozivaju građane na oprez tijekom vrućina.

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature, odnosno vremenske pojave toplinskog vala, navode iz HZJZ-a.

Građani bi se trebali pridržavati propisanih preporuka:

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla.
Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.).
Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.
Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne, mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
Nosite laganu i široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca te kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.
Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.
Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. smoothie ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa