.

Nastavak projekta zasade organske maline

10 Veljača 2016

Opća zadruga OPH EKO Novi Travnik nastavlja s projektom zasada organske maline u Novom Travniku i širem regionu. Održana je prezentacija strategije razvoja, kao i radni sastanak s proizvođačima.

 


Veliki resursi

Bosna i Hercegovina raspolaže velikim resursima za proizvodnju organske hrane, što je menadžment zadruge prepoznao i 2014. godine pokrenuo prvu ozbiljniju proizvodnju organske maline u BiH. Zasadili su 2,7 hektara maline „vilamet", što je podržala i Općina s 30 posto učešća. U jesenjoj sadnji 2015. zasadili su 2,4 hektara uz podršku IFAD-a i općine.

Opća zadruga OPH EKO trenutno ima 37 kooperanata i smatraju da su se među prvima u BiH odlučili na takvo zapošljavanje ljudi na ruralnim područjima. U suradnji s Organskom proizvodnjom „Herceg" uspjeli su napraviti dvije sušare MTS 800 za sušenje voća, povrća, gljiva i bilja, koje mogu osušiti u jednom ciklusu od 24 sata oko dvije tone. Pogon za hlađenje osposobljen je krajem 2015.


Ekonomsko jačanje

Značaj proizvodnje organske hrane kao modela ekonomskog jačanja stanovništva na ruralnim područjima predstavio je Sejad Herceg, predsjednik Saveza „Organsko FBiH". Naglasio je da BiH ne može u EU bez tri posto površina pod organskom proizvodnjom i da taki mogu biti otvorene stotine radnih mjesta. /avaz.ba/

 

Izvor fotografija: avaz.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa