.

Bugojno: "Bijela kuga" opasno prijeti

02 Ožujak 2016

Zabrinjavajući su podaci o broju novorođenčadi u Bugojnu, koji se drastično smanjio u odnosu na prijeratni period. 

 

Godine 1995. rođena je 891 beba, a dvije godine kasnije 693. U 2000. je zabilježeno 468 poroda, a u 2005. samo 283.

U posljednje tri godine, u prosjeku se rađalo oko 200 beba. Prošle godine je u našem porodilištu obavljeno oko stotinu poroda, kazala je v.d.  direktorica Opće bolnice Bugojno dr. Berka Begović.

Kompletno društvo bi se, dodaje, trebalo uključiti u kampanju preveniranja tzv. „bijele kuge“, koja je pokrenuta radi povećanja nataliteta u BiH.

- Donošenje novog člana u porodicu ne znači automatski i novi socijalni slučaj, a jedino rješenje kojim bi se trudnicama i porodiljama vratila prava je uređenje krovnog zakona, i donošenje propisa po kojima će one imati jednak status, bez obzira u kojoj općini ili kantonu žive, naglasila je.  

Podsjetila je, također, da Porodilište u Bugojnu uspješno egzistira više od šezdeset godina, te da je od 2014.  na spisku porodilišta kojima je Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH (AKAZ) dodijelila akreditaciju „Bolnica – Prijatelj beba“.

- Naše porodilište ne služi samo Bugojnu, već cijeloj gornjovrbaskoj regiji, koja broji negdje oko 100.000 stanovnika. Iako raspolažemo s desetak kreveta, veoma je važno što postoji, s obzirom da se najbliža porodilišta nalaze u Travniku i Novoj Biloj, istakla je dr. Begović. /FENA, avaz.ba/

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa