.

Kardinal Puljić posjetio župe u Novom Travniku

02 Ožujak 2016

Kardinal Vinko Puljić pohodio je župu Presvetoga Srca Isusova u Pećinama, župu Sv. Josipa Radnika u Rankovićima i Župu Presvetog Trojstva u Novom Travniku.

 


U prijepodnevnim satima 1. ožujka 2016. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić započeo je kanonsku vizitaciju Travničkog dekanata te je pohodio župu Presvetoga Srca Isusova u Pećinama kod Novoga Travnika. Kardinal Puljić se susreo sa župnikom vlč. Donaldom Markovićem, obišao filijalnu crkvu u Rudoj te obišao jedno groblje te župe. Nakon toga kardinal Puljić je pregledao knjige župne administracije te u prijepodnevnim satima predslavio Svetu misu za narod u toj župi. Nakon Svete mise kardinal Puljić se susreo sa vjernicima te župe koji su sudjelovali na Svetoj misi te se zadržao u kratkom razgovoru s župljanima nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Nakon vizitacije u župi Pećine kardinal Puljić se uputio u župu Sv. Josipa Radnika u Rankovićima gdje se susreo sa župnikom vlč. Jurom Gavranićem i u njegovoj pratnji obišao mjesto Rije gdje su partizani nakon Drugog svjetskoga rata pobili nekoliko stotina Hrvata katolika i zakopali prema procjenama u 6 masovnih grobnica. Nakon pohoda tome mjestu i molitve za pokojne, kardinal Puljić se uputio sa župnikom u obilazak kapele i groblja te župe. Nakon pohoda kardinal Puljić je pregledao knjige administracije, susreo se sa vijećima i u večernjim satima predslavio Svetu misu za narod. Time je kardinal Puljić završio kanonsku vizitaciju tih dvaju župa Travničkog dekanata.

Također, u srijedu je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio u posjeti i u novotravničkoj Župi Presvetog trojstva.

Obilazeći župe, obavljajući svoju kanonsku vizitaciju želim u prvom redu hrabriti svećenike da u ovim teškim vremenima ne klonu duhom, nego bude nadu ljudima kojima navještaju. Pozivam i sve ljude da ne izgube pouzdanje u Boga nego da na taj način imaju hrabrosti suočiti se sa svim izazovima, izjavio je za Drukčiji radio kardinal Puljić.

Posebno je istaknuo problematiku odlaska mladih sa svojih ognjišta.

Ne smijemo biti neodgovorni prema svojim pokojnima koji su se za ovu zemlju znojili i krv lili. Ne smijemo prezreti tu njihovu žrtvu, moramo ovu zemlju baštiniti i ostaviti budućim pokoljenjima, istaknuo je kardinal Puljić.

Župnik Župe Presvetog Trojstva don Anto Ledić je kazao kako je riječ o redovnoj službenoj vizitaciji biskupa župi prilikom koje se biskup upoznaje sa stanjem župe.

Biskup u sklopu svoje posjete razgovara sa župnikom, Župnim Ekonomskim i Pastoralnim vijećem, pregleda administrativne knjige kako bi se uvjerio da se sve vodi u skladu s pravilima, a susretne se i sa župljanima kako bi u potpunosti doznao u kojem stanju se župa nalazi, kazao je don Ledić.

Kardinal Puljić je u sklopu svoje posjete ovoj novotravničkoj župi, u prepunoj Crkvi Presvetog Trojstva, predvodio Svetu misu. /ktabkbih.net, drukciji.ba, travnicki.ba/

 

Izvor fotografija: ktakbkbih.net, drukciji.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa