.

Vitez: Dani ženskog romskog aktivizma “Jednakost za sve”

08 Ožujak 2016

U periodu od 8. ožujka do 8. travnja 2016. godine, Udruženje “Mladi Romi” Vitez u suradnji sa ženskom romskom mrežom ”Uspjeh” koja okuplja ženske romske organizacije iz FBiH i RS organizira mjesec dana ženskog romskog aktivizma pod nazivom ”Jednakost za sve V”.

 


Ova akcija je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

Aktivnosti će obuhvatiti održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima/cama institucija na lokalnom nivou te događaje u zajednicama. Mjesec dana ženskog romskog aktivizma je pokrenut iz razloga jer su Romkinje u Bosni i Hercegovini izložene višestrukoj diskriminaciji. Romkinje su diskriminirane na osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa.

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma počinje uličnim akcijama u osam gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj: Tuzla, Kakanj, Zenica, Vitez, Visoko, Prnjavor, Bijeljina i Sarajevo na gradskim trgovima u 12 sati.

Početak kampanje započinje uličnim akcijama, simbolično na međunarodni dan žena gdje će predstavnici/e ženskih romskih udruženja svojim sugrađankama poklanjati cvijeće i uz neformalno druženje sa s njima razgovarati generalno o položaju žena u BiH s posebnim akcentom na položaj Romkinja. /vitez.info/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa